У Харкові викрили групу, яка продавала фейкові документи через соцмережі

Групі з чотирьох осіб оголосили підозри.

Фейкові документи продавали по 7000 гривень.

Правоохоронці викрили організовану групу, яка продавала підроблені водійські посвідчення по всій території України, зокрема у Харкові. До складу групи входили 43-річний чоловік, який зараз знаходиться у тюрмі, 40-річна жінка, її 23-річний син та їхній 22-річний раніше судимий знайомий.

З 2022 року зловмисники торгували водійськими посвідченнями, виготовляли свідоцтва про закінчення навчання в автошколі, технічні паспорти та документи для розмитнення транспорту. Клієнтів знаходили у соцмережах. За одне посвідчення брали 7000 гривень.

«Ділки шукали клієнтів, розміщуючи в соціальних мережах оголошення про виготовлення в короткий строк офіційних документів різного виду, зокрема посвідчень водія. Після обговорення деталей та отримання оплати підозрювані надсилали замовникам фейкові документи з імітацією захисних голографічних елементів», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

У групи провели обшуки, під час яких знайшли спецобладнання, матеріали, макети й штампи для виготовлення підробок. 

Чотирьом учасникам схеми оголосили підозру за ч. 3 ст. 199, ч. 3 ст. 28 і ч. 3 ст. 358 (виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання та підроблення офіційних документів з голографічними захисними елементами, вчиненими організованою групою) Кримінального кодексу України.

Троє підозрюваних, 40-річна жінка та чоловіки 22 і 23 років, знаходяться під вартою. Слідчі з’ясовують усіх причетних до схеми. Учасникам загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Як писав KharkovNEWS.info, під час спецоперації на Харківщині затримали працівників тіньового «паспортного столу». Щомісяця зловмисники отримували до шести мільйонів гривень за підробку документів.

Джерело

Новости Харькова