У Харкові суд виніс вирок двом зрадникам, які передавали дані про ЗСУ

Наталю Білієнко та Юрія Мажарова присудили до 15 років ув’язнення.

Київський райсуд визнав винними двох жителів Харкова у державній зраді.

Суд призначив обом покарання у виді позбавлення волі строком на 15 років, з конфіскацією всього майна. Про це стало відомо з вироку Київського райсуду Харкова від 16 січня.

Як стало відомо Харківському антикорупційному центру, йдеться про Наталю Білієнко та Юрія Мажарова.

На початку повномасштабного російського вторгнення Білієнко вийшла на зв`язок із колишнім чоловіком, громадянином України, учасником терористичної організації “лнр”. Вона погодилась виконувати завдання щодо збору інформації про сили та засоби ЗСУ на території Харківської області, а також даних про тих, хто надають допомогу в подоланні збройної агресії росії. 

Після цього жінка домовилась із Мажаровим, електромонтером Східного РРЕ АТ “Харківобленерго”, що він буде збирати інформацію про ЗСУ. На початку березня 2022 року Мажаров почав передавати Білієнко інформацію про місця зосередження сил і засобів захисників у Харкові, вона передавала дані представнику рф.

У липні 2022 року Білієнко для передачі даних про дислокацію підрозділів ЗСУ додатково вступила у зв`язок із працівником головного управління генерального штабу збройних сил російської федерації. 

Протягом березня — серпня 2022 року Мажаров продовжував надсилати інформацію Білієнко. Також Білієнко протягом липня – серпня 2022 року отримувала від невстановлених осіб інформацію про місця розташування сил та засобів ЗСУ на території окружної дороги поблизу Роганського житлового масиву, у районі села Скрипаї (Зміївська територіальна громада). Білієнко також дізналась, що в цьому населеному пункті співробітники СБУ проводили фільтраційні заходи і отримала завдання про збір даних щодо цих співробітників.

Мажарова та Білієнко затримали 29 серпня 2022 року.

У судовому засіданні Білієнко не визнала себе винною та зазначила, що спілкувалася із колишнім чоловіком виключно з приводу їх сумісної доньки. Він був військовослужбовцем “лнр”, до 2014 року служив у міліції України. Після 24 лютого 2022 року вони начебто підтримували спілкування з приводу доньки та онучки, ніяких завдань військового характеру він їй не давав. Білієнко зазначила, що 21 травня 2022 року їй зателефонувала співмешканка колишнього чоловіка і повідомила, що він загинув. Через певний час їй зателефонував невідомий чоловік і сказав, що йому все відомо про неї та її сім`ю, а тому вона повинна їм допомагати збирати інформацію про ЗСУ. За словами Білієнко, вона була змушена погодитися, оскільки боялася за життя членів своєї сім`ї. Вона отримувала інформацію про військовослужбовців ЗСУ та місця дислокації військової техніки від своїх знайомих та Мажарова й пересилала її цьому чоловіку.

Мажаров визнав вину частково та зазначив, що він дійсно збирав, фіксував та передавав Білієнко інформацію про місця зосередження ЗСУ та інших військових формувань. Він вчиняв це свідомо, оскільки про це попросила Білієнко, яку він знав. Крім того, був ображений на українських військових, які, на його думку, на початку березня 2022 року безпідставно затримали його, дружину та матір, начебто відкривали по них стрільбу та змусили лежати на землі. Мажаров запевняє, що не знав нічого про те, що зібрану ним інформацію направляли російській розвідці і зрозумів це тільки після затримання. 

Як удалось встановити, колишній чоловік Наталії Білієнко — Володимир Білієнко (позивний “Бізон”), колишній прапорщик Міністерства внутрішніх справ України, “майор лнр”, був ліквідований 20 травня 2022 року. Білієнко в інтерв’ю російським пропагандистам зазначав, що проходив строкову службу в Афганістані, до 2014 року жив у Харкові. Проти України почав воювати якраз з 2014 року (на ресурсах російських пропагандистів був зазначений як заступник командира четвертої роти другої бригади народної міліції лнр).

Володимир Білієнко (Бізон). Фото: «Миротворець»

Як писав KharkovNEWS.info, агента ФСБ із Харкова, який слідкував за військовими, засудили на 15 років. Зрадник передавав окупантам інформацію про ЗСУ та оборонні підприємства.

Джерело

Новости Харькова