У Харкові презентували книгу про окупацію Слов’янська

Слов’янськ став першим окупованим містом Донбасу у 2014 році.

У Харківському літературному музеї презентували книгу «Місто, з якого почалася війна».

Видання представили правозахисники «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» за сприяння Північно-східного  відділу Українського інституту національної пам’яті.

Книга заснована на реальних спогадах людей, які перебували в Слов’янську у 2014 році, боролися за нього, переживали ці події. 

«Для книжки ми намагалися взяти теми, які можливо менш очевидні, ніж зазвичай те, про що говорять про війну. Традиційно так склалося – війна це для нас бойові дії, військові. Абсолютно правильно з точки того, що події на фронті визначають життя всіх нас. Але війна — це також і життя цивільних людей, державних та недержавних інституцій, які існують в наших містах», — зазначив голова СЦГІ Володимир Щербаченко.

Презентація книги. Фото: Марія Тахтаулова

Зокрема в книзі є окремі глави присвячені незаконним місцям несвободи, висвітлені проблеми примусової праці, мінування цивільних об’єктів, робота медичних установ в окупації, окрема глава присвячена як функціонували різні форми залучення дітей до незаконних збройних формувань та ін.

Марія Тахтаулова, керівниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Український інститут національної пам’яті зазначила, що такі спогади є дуже важливими. Вони роблять історію більш людяною та стають майданчиками обміну досвідами різних людей з різних регіонів.

Учасники презентації обговорили також долі інших міст, які впритул зіткнулися з російською агресією.

Презентація книги. Фото: Марія Тахтаулова

Харків’яни поділилися думками про те, як їм вдалося встояти перед російською окупацією і у 2014, і у 2022 році. Звучали думки про те, що у 2014 році місто вдалося відстояти завдяки силовому методу і переважаючій силі вінницького «Ягугару».  Що ж до подій повномасштабного вторгнення, то тут роль зіграли Збройні Сили України, місцева тероборона, а також якісні зміни в харків’янах, самоорганізація.

Згадували, зокрема і Луганськ. Місцева мешканка Вікторія Логвиненко розповіла про своє життя в цьому місті до його окупації, поділилася спогадами про свого чоловіка Михайла, який чинив ненасильницький спротив російській агресії у 2014 році і за це потрапив у полон. У 2022 році Михайло вступив добровольцем до лав ЗСУ і загинув в боях на півночі Луганщини. 

«Це сумно, але добровольці з окупованих територій зараз не можуть бути поховані в землі, яку звільняли. Але я знаю, що одного разу в мене з’явиться можливість виконати останню волю Михайла. Над Луганськом здійметься український прапор, а в Луганську, на жаль, з’явиться алея героїв, які віддали своє життя за його звільнення», — розповіла жінка.

Як писав KharkovNEWS.info, на Книжковому Арсеналі презентували книгу убитого росіянами Володимира Вакуленка

Джерело

Новости Харькова