У Харкові планують відкрити 150 шкіл до 1 вересня

У харківських школах ремонтують найпростіші укриття, куди діти спускатимуться на час повітряних тривог.

У цих школах є найпростіші укриття у підвалах, яких, запевняють у міськраді, достатньо, аби розпочати навчання офлайн. 

Харків готується до початку нового навчального року. Як мінімум у змішаному режимі можуть почати працювати понад 150 шкіл, упевнена директорка департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко. Із них 117 отримали після перевірки ДСНС акти про включення до переліку найпростіших укриттів у 2023 році. Ще у 33-х укриттях зараз ведуть ремонтні роботи, які до осені мають бути завершені.

«Ми працюємо над тим, щоб створити найпростіші укриття і забезпечити дітей безпечним освітнім середовищем. 117 шкіл мають акти про включення закладів до переліку найпростіших укриттів. Акти або беззаперечно підтверджують, що це так, або написано «за умови» і прописано, що треба доробити. А 51 укриття ми капітально відремонтували. Найпростіше укриття не обов`язково матиме респектабельний вигляд. Воно може бути скромніше. Теоретично у цих школах може розпочатися навчальний рік. Ми будемо працювати над тим, щоб підготувати ці укриття. Зараз за кошти міського бюджету працюємо в 21 укритті і ще 12 укриттів у нас взяли інвестори (для ремонту)», — розповіла Ольга Деменко.

За її словами, в укриттях діти не сидітимуть під час уроків. Учні й учителі спускатимуться у ці підвали під час повітряних тривог, а після відбою повертатимуться до класів. Вийти на навчання зможуть діти, батьки яких не заперечують навчання офлайн, усі інші зможуть, як і раніше, навчатися онлайново.

У міській раді дуже ображені на попередні слова очільника ХОВА Олега Синєгубова про те, що у Харкові немає жодної школи з безпечним укриттям, яке б відповідало нормам ДБН. Про це він сказав під час брифінгу 12 липня і навів приклад школи у Харкові обласного підпорядкування, яка має таке укриття, ліцей «Обдарованість».

Щодо рішення Ради оборони Харкова, у якому йдеться про те, що можуть бути відкриті тільки школи з укриттями, які отримали дозволи ДСНС і відповідають нормам ДБН, представниця міської ради говорить: норми будівництва не застосовують до найпростіших укриттів.

«Я не думаю, що очільник обласної військової адміністрації сказав зумисно. Я просто так розумію, що його так поінформували. МОН жодного разу не говорило, що занятяя мають проходити в укриттях. Завтра у нас велика нараду у МОН з тими областями, де є ризик бомбардувань. Жодного разу міністр не говорив, що заняття має проходити в укритті. Мова йде про укриття, які мають все необхідне для того, аби там могли укриватися діти з працівниками шкіл, поки лунає повітряна тривога. Мова не йде про те, щоб там навчатися. Їх можна використовувати, але заняття будуть проходити у класах. Ми намагаємося робити те, чого до нас ніхто не робив. Зараз, на перших кроках, говорити, що у вас немає нічого. Ми ж не можемо створити того, чого ніхто ніколи не створював», — говорить Деменко.

У той же час директор обласного департаменту освіти і науки Олексій Литвинов запевняє: норми ДБН мають бути дотримані, про це йдеться у рішення Ради оборони Харківщини від 7 липня. Прості підвали, де намагаються навести якийсь лад, або найпростіші укриття, цим вимогам не відповідають.

«Іншими чинниками є наявність спеціально облаштованого укриття, яке відповідає державному будівельному нормативу, і це прописано в другому пункті рішення Ради оборони Харківської області. Там нормативи щодо водопостачання, розмірів, площі, повітря, забезпечення водою, їжею тощо… Це може бути проведення частини занять в аудиторії, частини – в укритті. Тому ми в другому пункті, ще раз прописали всі ці вимоги, які висуваються до цих укриттів. Там мають бути облаштовані й зони відпочинку для маленьких вихованців, мають бути аудиторії, щоб завести туди цілий клас, і ці діти могли там навчатись. Там мають бути і якісь виробничі приміщення, якщо йдеться про певні практичні заняття. Тобто засновники повинні це продумати. Ми категорично проти того, щоб усі підвали, які є в закладах, пофарбувати, поставити п’ять літрів води та 10 стільців й назвати все це облаштованим укриттям.», — сказав Литвинов в інтерв’ю «Фактам».

Завтра у Міністерстві освіти і науки має відбутися зустріч керівників департаментів освіти з тих міст, де є найбільша загроза бомбардувань. Харків одне з таких. Можливо, свою візію навчального процесу у прифронтовому регіоні презентує міністр Оксен Лісовий. 

Як писав KharkovNEWS.info, очільник ХОВА Олег Синєгубов сказав, що «не знає школу у Харкові, де є захисна споруда, що відповідає нормам». В області хороші укриття є у кількох школах: ліцей «Обдарованість» (знаходиться на території Харкова) та Пісочинська школа.

 

Джерело

Новости Харькова