У Харкові демонтували останній вуличний покажчик на честь Рози Люксембург

Табличку зняли активісти.

Площу Рози Люксембург перейменували понад десять років тому, проте табличка досі висіла.

У Харкові демонтували останній вуличний покажчик на честь німецького теоретика марксизму та комунізму Рози Люксембург. Його виявили та прибрали активісту проєкту «Деколонізація. Україна». Табличка була встановлена на будинку 5/7. Відповідне фото опублікували у Telegram-каналі цього проєкту. За інформацією активістів, це останній покажчик із написом про площу Рози Люксембург.

Нагадаємо, площу Рози Люксембург у Харкові перейменували 20 листопада 2013 року. Їй повернули історичну назву — Павлівська.

За інформацією Харківської міської ради, площа у нинішньому вигляді виникла на початку другої половини XVIII століття. Тут був зведений кріпосний острог, пізніше з’явився головний міський ринок. Площа мала назви — Торгова, Лобова, Народна. Наприкінці 30-х років XIX століття купець Савелій Павлов відкрив на площі кам’яний магазин. Тоді площу почали називати Павлівською. Однак у 1919 році Павлівську площу перейменували у Рози Люксембург.

У 2013 році, коли площі повернули історичну назву, відповідальний секретар комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Олексій Хорошковатий зазначав, що Роза Люксембург не мала нічого спільного із Харковом та навіть не відвідувала його жодного разу.

Як писав KharkovNEWS.info, із центра Харкова вимагають прибрати погруддя комсомолки. В одному із дворів по вулиці Мироносицькій у Харкові знаходиться пам’ятник Галині Нікітіній.

Джерело

Новости Харькова