У Харкова планують забрати 650 мільйонів гривень податку на доходи фізосіб із військових

Депутати планують спрямувати ці гроші у держбюджет.

Якщо у громад заберуть податки на доходи фізосіб із військових, їм нададуть додаткову дотацію.

Із жовтня в Україні хочуть спрямовувати податки на доходи фізосіб із військових у державний бюджет замість місцевих. Поки законопроєкт не ухвалений, його ще має розглянути Верховна Рада України. Однак у разі ухвалення цього закону бюджет Харкова втратить уже в цьому році 650 мільйонів гривень, далі сума втрат збільшиться до 3,4 мільярда гривень.

«Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт, яким передбачається з 1 жовтня 2023 року забрати податок на доходи фізичних осіб з військовослужбовців на рівень держбюджету. У такому випадку цього року ми недорахуємося приблизно 650 мільйонів гривень, а у 2024 році — 3 мільярди 400 мільйонів гривень», — сказав мер Харкова Ігор Терехов на Конгресі місцевих та регіональних влад у четвер 14 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ігор Терехов кличе на розмову найбільшого платника податків

Як розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль, у 2021 році податки на доходи фізичних осіб із військовослужбовців склали 13 мільярдів гривень, їх отримали громади. Цьогоріч видатки на оборонну сферу збільшилися, й держава планує отримати 83,6 мільярда гривень, ще за рік — понад 101 мільярд гривень. Гроші, які є податками на доходи фізосіб із військових, хочуть узяти із громад та спрямувати на виробництво українських озброєнь (дрони, боєприпаси, техніка). Однак громадам обіцяють дотацію.

«При цьому додаткова дотація для місцевих бюджетів становитиме 33,4 мільярда гривень, і їхній ресурс збільшиться на 75 мільярдів гривень порівняно з 2021 роком. Денис Шмигаль зазначив, що для громад, які отримають менше, уряд планує дотацію вирівнювання до показників 2021 року», — повідомили у Харківській міській раді.

Як писав KharkovNEWS.info, 6 вересня на сесії Харківської міської ради ухвалили рішення про внесення змін до бюджету громади на 2023 рік. Зміни передбачають, зокрема, виділення додаткових 17 мільйонів гривень на харчування учнів у метро та людей, які перебувають під тимчасовим соцзахистом, і 83,9 мільйона гривень, аби покрити безкоштовний проїзд у транспорті Харкова. 

Джерело

Новости Харькова