У Харківській області почався ще один спротив перейменуванню

На Лозівщині мають перейменувати 20 населених пунктів.

Мешканці громади не хочуть перейменовувати деякі населені пункти. Місцеві історики не знайшли у назвах радянського.

Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала перейменувати 20 населених пунктів у Лозівській громаді. Це, зокрема, селища Панютине, Краснопавлівка, села Артільне та Оддихне. Комісія з питань топоніміки Лозівської міськради розглянула результати громадського обговорення та заслухала співробітників Краєзнавчого музею. Як виявилося, більшість мешканців населених пунктів була проти зміни назв, повідомили у Лозівській міській раді.

Історики повідомили, що Артільне, Панютине та Оддихне не слід відносити до російських і радянських назв. За їхніми словами, Артільне з’явилося у 1815 році, коли селяни артіллю (разом) звели церкву та назвали населений пункт Артільним. Про генерал-майора царської армії Василя Панютина лозівські історики кажуть, що він підтримував козаків. А у назві Оддихне лозівчани знайщли зв’язок із чумаками.

«Вважається, що Василь Панютин — російський діяч, який жив і здійснював свою діяльність у часи російської імперії. Проте знайдені факти, що він підтримував козаків та здійснював лагідну українізацію, на скільки це було можливо у часи російської імперії. Крім того, частину своїх земель віддав під будівництво залізниці, де й була заснована станція Лозова. Саме завдяки появі залізничної станції й почався розвиток Лозової та Панютиного. Назва села Оддихне пов’язана з місцем, де під час переходів відпочивали чумаки, тут пролягав Чумацький Шлях. Історик Вячеслав Труш, на підставі досліджень українських словників, пропонує назву Віддихне, що наближено до стандартів державної мови», — розповіли у Лозівській міськраді.

Мешканці громади просили залишити й назву Краснопавлівка, проте якщо це неможливо, то дати селищу назву — Вознесенське.

Лозівська міськрада надіслала листи, де наводить історичні факти про назви населених пунктів громади, до Інституту національної пам’яті. Відповідь очікують. На засіданні комісія вирішила направити результати громадського обговорення до Верховної Ради України.

«У разі наполягань Верховної ради на перейменуванні у Лозівській громаді додатково проведуть громадські консультації з урахуванням напрацювань істориків та громадськості», — пояснили у міськраді.

Як писав KharkovNEWS.info, у Краснограді відмовляються перейменовувати місто. 25 січня міська рада Краснограда звернулася до президента, Верховної Ради та Кабміну щодо збереження історичної назви міста.

Джерело

Новости Харькова