У Харківській міськраді не показали деякі угоди щодо ремонту закладів освіти

Угоди були підписані ще минулого року, однак вони досі не оприлюднені.

Сума угод складає більше ніж десять мільйонів гривень.

Департамент освіти Харківської міської ради не розмістив у системі публічних закупівель ProZorro договори щодо ремонту будівель школи й дитячих садків, хоча вони були підписані ще до листопада минулого року. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на портал публічних коштів Є-data.

Зокрема, 5 жовтня департамент освіти підписав угоди з фірмою «Палмаз Груп» про ремонт гімназії №1 у Харкові, закладу дошкільної освіти №13 і Харківського технологічного ліцею №9. Сума договорів склала 5,5 мільйона гривень.

«Але в системі «Прозорро» угоди на ремонт шкіл Департаменту почали з’являтись лише з 1 листопада. Цих договорів немає в системі досі», — зазначили у ХАЦі.

Фірма «Палмаз Груп» заснована Анатолієм Козіною, її директор — Віктор Безрученко. До цього був указаний співзасновником і директором Анатолій Мазалов. За інформацією ХАЦу, «Палмаз Груп» має стосунок до оточення колишнього народного депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Ігоря Абрамовича.

Не знайшли у ProZorro і договору між департаментом освіти Харківської міськради та фірмою «БВКФ «Технікабуд» про ремонтні роботи закладу дошкільної освіти №450. За послугу заплатили півтора мільйона гривень. Угоди про ремонт гімназії №169 у Харкові також немає, її вартість склала мільйон гривень. Ще 900 000 гривень сплатили цій фірмі за ремонт у закладі дошкільної освіти №323, угода не опублікована. Заснував «БВКФ» «Технікабуд» Олександр Волков, він же вказаний директором цієї фірми.

П’ятого жовтня минулого року департамент освіти підписав ще одну угоду — з фірмою «Науково-виробниче підприємство «Електротехсервіс». Вона стосувалася ремонту дитячого садка №70. У листопаді підряднику сплатили 1,2 мільйона гривень. Фірмою володіє Євгеній Васильович Роман. Йому належить також фірма «Енерго Х», якій регулярно віддавали підряди у Харківській міській раді щодо робіт із зовнішнім освітленням.

У вересні 2022 року був підписаний договір із приватним підприємством «Венера+» про ремонт дитсадка №29. За послуги заплатили 1,1 мільйона гривень. Засновником і директором фірми зазначений Сергій Пастух. Цього ж місяця уклали угоди щодо ремонту дитячих садків із приватним підприємством «Альфа-Буд-С». Заснував цю фірму Данило Пастух, посаду директора в ній обіймає Сергій Пастух.

«Ця фірма багато років отримує підряди від Департаменту освіти. По вересневим угодам підряднику заплатили понад мільйон гривень», — зазначили у ХАЦі.

Харківський антикорупційний центр нагадав, що раніше було відомо про те, що адміністрація Індустріального району Харківської міськради не завантажила у систему публічних закупівель ProZorro три договори про ремонт укриттів у закладх освіти. При цьому, підрозділи Харківської обласної військової адміністрації ще взимку оприлюднили звіти про угоди, які були підписані щодо ремонтів влітку та восени.

Як писав KharkovNEWS.info, наприкінці 2022 року у громадах Харківщини почали обладнувати укриття у закладах освіти. На проєкти й ремонти запланували спрямувати понад 26 мільйонів гривень. Укриття будуть ремонтувати в одинадцяти населених пунктах регіону.

Джерело

Новости Харькова