У Грозі, де російський «Іскандер» вбив 59 людей, хочуть зробити меморіал

Меморіал планують відкрити до річниці удару по кафе.

На місці кафе в селі Гроза на Куп’янщині, в яке влучив російський «Іскандер», хочуть встановити меморіальний знак, щоб вшанувати пам’ять 59 загиблих.

Власник кафе Анатолій Твердохлєбов не планує відновлювати заклад та магазин поруч. Під час російського удару «Іскандером» підприємець втратив рідних та бізнес, — пише Суспільне.Харків.

«Я у душі досі оплакую всіх. Говорити, і то важко. Усі спогади душать. Моя рідна сестра загинула, її чоловік, загинув племінник — її син зі своєю дружиною. Загинули дві мої однокласниці. Майже всіх, хто загинув, я знав. З усіма спілкувався раніше. Це ті, хто всюди брав участь: й ремонт дороги треба зробити — бралися й ремонтували ями, вкладали свої гроші. Треба було кладовище почистити — збиралися всі і їхали, щось робили. Втрата божевільна», — говорить Твердохлєбов.

Підприємець розглядає варіант нової торгової точки поблизу.

«Поставити магазин, і щоб туди ходили люди — я не наважуся. Може, десь поряд щось поставимо. Голова адміністрації дзвонив і говорив, що «Нова пошта» готова дати вагончик, щоб там торгувати, наприклад, хлібом. Я кажу: «Скажіть, на яких умовах, й будемо думати», — каже Твердохлєбов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН визнала, що удар по Грозі здійснила Росія

Відновлювати кафе підприємець не планує.

«Відновлювати чи не відновлювати кафе після того, що сталося, у мене не підніметься рука чимось там торгувати, або відкривати кафе. Немає жодного бажання, тому що стільки людей загинуло», — каже Анатолій Твердохлєбов.

Підприємець вже вдруге втрачає бізнес за час повномасштабного вторгнення.

«Щодо бізнесу: не розраховую на допомогу від держави. У мене вже друге кафе зруйноване. Ще кафе з літнім майданчиком у Шевченковому — теж ракета прилетіла», — говорить Анатолій.

Про намір встановити меморіал розповів житель села та родич загиблої  родини Пантелєєвих Володимир Володимир Беспалий.

Поховання загиблих у Грозі. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«У нашій родині четверо людей загинули. Меморіал запланували люди самі, місцеві: дружина моя — у неї загинули батьки та брат з невісткою. Ідея встановити меморіал з’явилася, тому що це в голові не вкладається: стільки людей загинуло одночасно. Такого у селі не було, і дай Боже, щоб не було й далі. Хотіли спочатку меморіальну дошку зробити. А потім подумали: територія-то велика. Вже на братській могилі цій, куди ракета прилетіла, ніхто будувати нічого не буде», — говорить Беспалий.

Підприємець Анатолій Твердохлєбов підтримує ідею встановити меморіальну дошку або пам’ятник на місці зруйнованого кафе і готовий надати для цього землю.

Для встановлення меморіалу спершу необхідно розчистити територію кафе від завалів, але не вистачає рук: техніка є, а людей немає, — говорить Володимир Беспалий.

«Волонтери декількох країн готові допомогти з меморіалом: Іспанія, Німеччина, Данія і ще декілька. Архітектор є з Харкова, художник є. Вони згодні допомогти. Вони чекають, щоб приїхати сюди й подивитися, де буде, що буде, як буде. А не можуть приїхати й подивитись, тому що ще не розчищене», — пояснив Володимир Беспалий.

За його словами, меморіал планують відкрити до річниці удару по кафе.

Як писав KharkovNEWS.info, російські військові вдарили «Іскандером» по Грозі удень 5 жовтня. Удар здійснили по кафе, де проходили поминки. Криміналісти ідентифікували усіх загиблих. Установлено, що під час обстрілу загинули 59 людей. Усі — цивільні мешканці, жителі села.

Співробітники Служби безпеки України встановили двох навідників на село Гроза. Ними виявилися двоє місцевих жителів — 30-річний Володимир Мамон та його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації перейшли на бік ворога, а потім втекли до Росії.  Вони знаходяться на території Бєлгородської області.

Джерело

Новости Харькова