У деокупованому селищі неподалік кордону з РФ відновили світло

У Слатиному було пошкоджено 70% електромережі.

Слатине було знеструмлене у березні минулого року.

У селищі Слатине Дергачівської громади повністю відновили електропостачання. Селище було знеструмлене на початку березня 2022 року. Відновлювальні роботи тут почалися у січні 2023 року. Через війну були пошкоджені 40 кілометрів мережі. Спочатку територію обстежили піротехніки, потім до роботи приступили енергетики. Вони замінили комплектну трансформаторну підстанцію, шість трансформаторів, близько 100 опор по лінії 0,4 кВ і 20 опор по лінії 10 кВ, десять кілометрів дроту. Про це повідомили у компанії «Харківобленерго».

«Руйнування були жахливі. Коли ми вперше зайшли в населений пункт, то були вражені масштабами пошкоджень. Особливо постраждав центр. П’ять підстанцій були зруйновані вщент. У відсотках пошкодження мережі складали близько 70%. Тут проходила лінія зіткнення, і Слатине довго залишалося у «сірій зоні». Саперам довелося виконати багато роботи з розмінування, щоб ми могли розпочати роботи. Зараз селище заживлено, і ми бачимо, що кожного дня сюди повертаються люди. Дехто назовсім, а дехто поки що приїжджає тільки на вихідні», — пояснив начальник Дергачівського району електромереж Володимир Климчук.

За інформацією «Харківобленерго», на сьогодні у селищі Слатине мешкають близько 2000 людей (до війни проживали більше ніж 6000 людей). Зараз електрики відновлюють світло у Руській Лозовій та Прудянці.

Як писав KharkovNEWS.info, для того, щоб відновити електропостачання на звільненій від окупантів території Харківщини, потрібно розмінувати 12 500 кілометрів ліній електропередач. На кінець квітня було розміновано близько 250 кілометрів.

Джерело

Новости Харькова