У ДБР прокоментували обшук у керівника Харківського антикорупційного центру

ДБР стверджує, що кримінальна справа не стосується роботи ХАЦу, проте ХАЦ має сумніви щодо цього.

У голови правління громадської організації «Харківський антикорупційний центр», нацгвардійця Дмитра Булаха провели обшук.

Державне бюро розслідувань за матеріалами Служби безпеки України проводить досудове розслідування щодо можливих зловживань під час зарахування на службу військовослужбовців. Тому співробітники ДБР і СБУ прийшли з обшуком до Дмитра Булаха, також обшук провели у військовій частині Національної гвардії. Про це пише «Суспільне» із посиланням на прессекретаря територіального управління ДБР у Полтаві Олександра Білку.

«У межах цього розслідування Бюро з’ясовує можливе перевищення повноважень командуванням однієї з військових частин Нацгвардії, яка дислокується на Харківщині. 10 квітня 2024 року ДБР та СБУ провели санкціоновані слідчі дії у вказаній військовій частині та за місцем проживання одного з фігурантів, який є представником антикорупційної громадської організації», — розповів Білка.

За його словами, кримінальна справа «жодним чином не стосується діяльності громадської організації», при обшуках не вилучали речі, що стосуються роботи ХАЦ.

Однак юрист Харківського антикорупційного центру знайшов невідповідності коментаря ДБР з ухвалами. Зокрема, в ухвалах нічого не сказано про зарахування на службу, тоді як ДБР стверджує, що кримінальне провадження стосується саме цього епізоду.

«Наприклад, у коментарі йде мова саме про «зарахування на службу», але у всіх доступних нам ухвалах про зарахування немає жодного слова. Чи, можливо, ДБР взялось розслідувати обставини вручення Дмитру повістки під відеозапис працівниками ДСР Нацполу в червні 2022-го? Чомусь ДБР каже про військовослужбовців у множині, однак в ухвалах йдеться про одного військовослужбовця — Дмитра Булаха», — зазначили у ХАЦі.

Окрім цього, у ХАЦ зауважують, що упродовж шести місяців співробітники СБУ стежили за Дмитром Булахом, проте у ДБР це не прокоментували.

«Але головне питання в іншому. Чому ДБР жодним чином не згадує, що пів року, з серпня 2023-го, стежило за діючим військовослужбовцем та Головою Правління ХАЦ, міняючи машини та оперативних співробітників? Чи брала участь у стеженні СБУ, за чиїм повідомленням і було зареєстровано кримінальне провадження? Чому в обшуках брали участь оперативники СБУ, зокрема підполковник Служби? Це піврічне витрачання коштів платників податків у прифронтовому Харкові дійсно «жодним чином не стосується діяльності громадської організації»?», — сказано у повідомленні ХАЦу.

Як писав KharkovNEWS.info, слідчі дії провели у квартирі та в автівці Дмитра Булаха.У Булаха вилучили мобільний телефон.

Джерело

Новости Харькова