У центрі Харкова розібрали частину пошкоджених ракетами будинків

Роботи проводили у будинках по вулиці Свободи.

Конструкції могли загрожувати пішоходам.

26 грудня рятувальники розібрали деякі конструкції будинків по вулиці Свободи, 8 та 11/13. Роботи проводили через імовірний обвал будівельних матеріалів на тротуар. Про це пише «Суспільне» із посиланням на начальника аварійно-рятувальної частини Сергія Рашевського.

«Після ворожого обстрілу було руйнування опорної конструкції будівлі, але враховуючи те, що будівля перебуває відкритою, на неї впливають атмосферні опади, морози та дощі, тому будівля далі руйнується. Зараз буде проведені комісійні обстеження опорної здатності конструкції, буде прийнято рішення про подальший демонтаж, або його відновлення», — розповів Рашевський про будинок по вулиці Свободи, 11/13.

За словами заступника директора департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради Євгена Пасенова, за цією адресою триває остання інструментальна експертизу, після проєктування зроблять комплексну експертизу.

«Є остання інструментальна експертиза, яка перебуває на об’єкті, яка у підсумку констатує відновлення цього об’єкту шляхом капітального ремонту. Цей об’єкт перебуває на стадії проєктування, як тільки воно завершиться, буде проведена комплексна експертиза, буде визначений кошторис, аукціон і далі вже відновлення будинку», — сказав Пасенов.

Нагадаємо, у квітні 2023 року регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області ухвалила рішення щодо демонтажу будинків по вулиці Свободи 11/13, Мироносицькій, 34 і Мироносицькій, 32. Ці будинки зазнали значних пошкоджень під час ракетних атак у 2022 році.

Однак мешканці цих будинків були не згодні із рішенням, оскільки знайшли помилки в актах обстеження, та пішли у суд. У вересні Харківський окружний адмінсуд задовольнив позов щодо скасування рішення про демонтаж будинку по вулиці Свободи, 11/13. У міськраді повідомили, що будинок будуть відновлювати.

Джерело

Новости Харькова