У центрі Харкова демонтували аварійні конструкції

Будівлі були пошкоджені два роки тому під час ракетної атаки.

У будівлях у центрі Харкова, які були пошкоджені під час обстрілу на початку березня 2022 року, усувають аварійність.

Одна з будівель є пам’яткою архітектури. Роботи проводять співробітники комунального підприємства «Харківспецбуд». У цих будинках зруйновано понад 3000 квадратних метрів покрівлі та тримальні конструкції. Після обстрілу будівлі оглянули, у них закрили контури OSB-плитами. Сьогодні аварійні бетонні конструкції демонтували. Про це повідомили у Харківській міській раді.

«Руйнування настільки серйозні, що навіть не було можливості встановити тимчасові перекриття, аби законсервувати дах. За цей час через несприятливі погодні умови почався процес руйнування конструкцій будівлі. Зараз ми усуваємо аварійність, щоб не було жодної загрози, зокрема, і для пішоходів», — пояснив директор «Харківспецбуду» Богдан Долина.

Зокрема, сьогодні аварійні конструкції демонтували у будинку на майдані Конституції, 5. Співробітники «Харківспецбуду» оглянули будівлі на стан та виявили аварійні конструкції. За словами Долини, ще два роки тому цієї аварійності не було, пошкоджені будівлі обіцяють відновити.

«На сьогодні, наскільки мені відомо, усе можна відремонтувати, але оскільки одна з будівель є пам’яткою архітектури, на нього розробляється технічний паспорт. Це кропітка робота», — розповів Долина «Суспільному».

У будинку по вулиці Квітки-Основ’яненка, 11 сьогодні почали закривати покрівлю. Там це зробити можливо, надалі можна буде консервувати будівлю. Однак по будинку на майдані Конституції, 5 рішення поки немає.

«Там немає покрівлі, немає конструктивів. Ми шукаємо рішення», — сказав Долина.

Фото: Харківська міськрада Фото: Харківська міськрада Фото: Харківська міськрада Фото: Харківська міськрада Фото: Харківська міськрада Фото: Харківська міськрада ПопереднійНаступний

Як писав KharkovNEWS.info, унаслідок російського обстрілу, який стався у березні минулого року, деякі місця у будівлі Палацу праці (майдан Конституції, 1) зруйновані більші ніж на 80%, оскільки були прямі влучання. Ситуацію із цією будівлею називали критичною. Будівля має багато власників, через це не можуть розпочати відновлювальні роботи.

Джерело

Новости Харькова