У Центрі досліджень енергетики розповіли, як замінити зруйновані ТЕЦ на Харківщині

Регіону потрібні мобільні установки.

Улітку очікується пік навантаження на енергетичну систему країни.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів, як можна замінити зруйновані теплоелектроцентралі, що живили Харків, за короткий час, до наступного опалювального сезону. За його словами, альтернативою можуть стати газопоршневі та газотурбінні установки, на встановлення яких потрібно пів року та 1-1,5 року відповідно. Такі установки невеликі за розмірами та доволі мобільні. Їх можна приховати та захистити від російських ударів. Про це Харченко повідомив в ефірі національного телемарафону, пише «Об’єктив».

«Щоб замістити повністю ці потужності, знадобиться час. Безумовно, мова йде про газотурбінні та газопоршневі установки, які меншого розміру, вони більш мобільні з точки зору встановлення. Їм не потрібно 5 років. Газопоршневі установки можна і за пів року встановити, а газотурбіні за рік-півтора. Це набагато швидше, це правильні технології, ними потрібно займатися. Газопоршневі двигуни можуть видавати кожен 2-5-7 мегават. І при цьому він розміром маленький. Його можна сховати в паркінгу під багатоквартирним будинком, в якомусь закинутому цеху, в якомусь закинутому підземному переході. Вони можуть бути встановлені фактично приховано. Вони можуть бути захищені від влучань, тому що вони невеликого розміру, й ці сховища не треба робити, як піраміди Хеопса, якогось гігантського розміру. Оце рішення для Харкова. Оце значною мірою рішення для Одеси. І такі установки газопоршневі в цих містах можуть значно покращити ситуацію, якщо їх буде достатня кількість», — сказав Харченко.

Пікові навантаження на енергосистему України очікуються у липні та серпні, деякі міста вже страждають через обмеження у споживанні електроенергії, зокрема Харків. Робити запаси із морожених ягід та овочів у холодильниках експерт не радить. Адже обмеження навряд закінчаться.

«Передбачення та розрахунки, які робить наш центр зараз, показують, що скоріш за все обмеження споживачів будуть необхідні. Уже зараз фактично жорстко обмежений Харків. Через те, що мережі під постійними атаками, а Харків – це велике споживання. Уже зараз обмежена Одеса. І фактично ці регіони зараз беруть на себе весь той біль, всі ті неприємності від обмежень, які б інакше довелося розподілити по всій країні та зробити їх набагато м’якшими, — сказав Харченко. — Я б не радив людям морозити полуницю чи овочі цього року, якщо в холодильника немає акумулятора чи генератора. Не радив би, бо гарантій, що вони «виживуть», немає жодних. Але з іншого боку, жодного апокаліпсиса, жодної ситуації, коли ви дві доби без електрики — цього точно не буде».

Як писав KharkovNEWS.info, зранку 11 квітня окупанти обстріляли об’єкти енергетики Харкова та області. Ракетами С-300 били по об’єктах генерації та передачі. За словами мера Харкова Ігоря Терехова, під обстріл потрапила ТЕЦ в області, від якої живиться Харків, а також трансформаторна підстанція. Після удару підстанція повністю зруйнована.

Джерело

Новости Харькова