Встановили окупантів, які мінували Харківську область забороненими протипіхотними мінами

Загарбники використовували, зокрема, заборонені міни.

У Росії нагородили тринадцятьох окупантів за замінування Балаклії та території біля неї.

Журналісти проєкту «Схеми» встановили російських саперів і їхніх командирів, які мінували Харківську область, коли втікали. Вони знайшли флешкарту у пункті дислокації на Харківщині, де містилася інформація про представлення цих саперів до нагород за замінування української землі. Розслідувачі також з’ясували, що росіяни мінували територію Харківщини, зокрема забороненими міжнародними конвенціями видами протипіхотних мін. Через російські міни у Балаклійській громаді постраждали 33 людини, семеро людей загинули. Розслідування опублікувало «Радіо Свобода».

«Схеми» з’ясували, що мінували територію Харківщини, зокрема, російські сапери з 69-го окремого морського інженерного полку, а також з 295-го та 340-го окремих інженерно-саперних батальйонів, 254-го та 488-го мотострілецьких полків. Цих саперів вдалось ідентифікувати за допомогою документів з забутого російськими військовими електронного носія. Він належав, ймовірно, одному з заступників командира з політичної роботи угруповання військ «Балаклія». Під час втечі з Харківщини російські військові залишили флешку в одному з місць своєї дислокації, а згодом дані з неї опинилися у розпорядженні «Схем», — сказано у розслідуванні.

У списку представлених до нагород є 28-річний Нікіта Лабоськін зі Смоленської області, командир інженерно-саперного взводу 69-го окремого морського інженерного полку Балтійського флоту. Він керував відділенням, яке зробило 70 вузлів загороджень і 55 мінних полів на «найнебезпечніших напрямках». За це йому пропонувалося надати медаль Суворова.

Наступний окупант, якого пропонували нагородити за мінування Харківської області, — Олександр Няшин. Йому — 24 роки, родом із Тюменської області. Журналісти «Схем» намагалися зв’язатися із Няшиним та Лабоськіним, проте цього не вдалося.

Медаль ордену «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня хотіли дати командиру відділення роти 69-го окремого морського інженерного полку Андрію Назарову. Він живе у Калінінграді, йому — 28 років. На флешкартці про нього написано, що він виконував завдання з облаштування мінно-вибухових загороджень у районі Балаклії, під час встановлення протипіхотного мінного поля завдання виконав. Журналісти зв’язалися з Назаровим телефоном. Проте, коли той почув запитання, кинув слухавку. 

За даними журналістів, усіма окупантами, які представлені до нагород і про яких ідеться на цій флешкартці, командував Олександр Кузнєцов. Цьому загарбнику 33 роки, родом із Тюменської області, командир інженерно-саперної роти 69-го полку. Йому пропонувалося дати «Орден мужності». Заслугою окупанта називають «встановлення десятків мінних полів і загороджень», «особисту участь у підготовці та навчанні фахівців». За інформацією із флешкартки, він підготував три позаштатних інженерно-саперних відділення. Із Кузнєцовим розслідувачі зв’язалися.

«Журналісти додзвонилися до Олександра Кузнєцова, проте на запитання про мінування цивільної інфраструктури в Україні забороненими типами протипіхотних мін, що призвело до загибелі цивільних, він не відповів по суті, кинув слухавку та вимкнув телефон», — сказано у розслідуванні.

Усього «Схемам» удалося ідентифікувати 13 саперів із 69-го окремого морського інженерного полку, яких нагородили за мінування Балаклії та території біля неї. Як пишуть «Схеми» із посиланням на відповідь Міністерства оборони України, із початку деокупації Балаклійської громади, вересня 2022 року, по грудень 2023 року через вибухонебезпечні предмети підірвалися 33 людини, загинули семеро людей.

Окрім флешкартки, розслідувачі виявили на позиціях окупантів накладні про міни, які російським військові отримували для замінування об’єктів з польового розхідного складу. Їм видавали, у тому числі заборонені міни.

«Серед завезених в Україну мін, згідно з накладними — заборонені типи протипіхотних мін, зокрема, ПМН-2. Згідно з документами, мінуванням території Харківщини займались російські сапери з 295-го та 340-го окремих інженерно-саперних батальйонів, 254-го та 488-го мотострілецьких полків. Використання протипіхотних мін на території України заборонене міжнародною Оттавською конвенцією, яка ратифікована Україною у 2005 році. З того часу Україна почала ліквідацію власних запасів таких мін. Натомість РФ не є державою-підписантом цієї конвенції, тож використовує заборонені боєприпаси, на кшталт так званих «пелюсток» (ПФМ-1) або мін типу ПМН», — зазначили у «Схемах».

Фото: «Схеми» Фото: «Схеми» Фото: «Схеми» Фото: «Схеми» Фото: «Схеми» ПопереднійНаступний

Як писав KharkovNEWS.info, раніше журналісти ідентифікували російського військового, який розповів телефоном про ймовірне вбивство мирної жительки Харківської області керівником його підрозділу. Ним виявився 34-річний Олег Гасілін. Він служить у 27-й окремій мотострілецькій бригаді Збройних сил Росії. 

Джерело

Новости Харькова