Виплати для харківських переселенців: що зміниться з 1 листопада

Розмір допомоги залишається без змін.

Оформити виплату у «Дії» поки неможливо, оскільки триває оновлення.

Відсьогодні, 1 листопада, в Україні змінили правила оформлення виплат переселенцям. Зміни торкнулися людей, які уперше звернуться за отриманням виплат для внутрішньо переміщених осіб від держави. Вони введені постановою Кабінету міністрів України №789 від 31 липня 2023 року. Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Тепер для того, щоб оформити виплати переселенцям, від родини має звернутися одна людина, а не кожен член сім’ї окремо. Розмір допомоги не змінився. Допомога на проживання складає 3000 гривень для людей з інвалідністю та дітей і 2000 гривень — усіх інших переселенців. Надають кошти щомісячно.

Виплати призначають на кожного члена родини, інформація про якого внесена у Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб. При цьому, гроші будуть надходити на рахунок однієї людини за всіх членів родини.

Продовжити надання допомоги зможуть сім’ї із низьким доходом, де мешкає людина з інвалідністю, пенсіонери, три або більше неповнолітніх дітей, і якщо їхній загальний дохід на одного члена родини не перевищує чотири прожиткових мінімумів — 10 728 гривень для працездатних.

Не призначать виплату тим, хто упродовж трьох місяців перед звернення щодо такої допомоги мав суттєві витрати або оплатив послуги у розмірі від 100 000 гривень одним платежем.

Люди, яким уже надходить допомога, продовжать отримувати її ще упродовж кількох місяців, оскільки Кабмін із 1 серпня продовжив такі виплати на пів року. Надалі виплати продовжать людям, які підпадають під усі умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків пропонує переселенцям прихисток і роботу

Як повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України, із 1 листопада поки не працюватиме послуга «Допомога для ВПО» у «Дії». Це пов’язано із оновленням сервісів. Наразі вже відомо, що у «Дії» будуть функціонувати такі послуги для внутрішньо переміщених осіб — зміна фактичного проживання та скасування статусу переселенця.

«Тож скоро послуга стане ще зручнішою. Якщо вам необхідно отримати довідку ВПО чи оформити допомогу, поки сервіс у «Дії» не працює, зможете зробити це офлайн», — пояснили у Мінцифри.

Дізнатися про виплати переселенцям можна на гарячій лінії Мінреінтеграції за номером телефону: 15-48 (цілодобово). Також дії гаряча лінія уповноваженого з питань внутрішньо переміщених осіб за номером телефону: (066) 813-62-39.

Як писав KharkovNEWS.info, із 18 серпня частину ВПО у Харківській області позбавили виплат від держави на проживання. Виплати зняли з 8384 внутрішньо переміщених осіб, більшість із яких (6194 людей) перебувають за кордоном.

Джерело

Новости Харькова