Військком із Харківської області заробляв на ухилянтах по 8000 доларів

Очільник одного з районних військкоматів області допомагав уникнути призову до ЗСУ.

СБУ викрила начальника військкомату, який налагодив схему ухиляння чоловіків від мобілізації і виїзду за кордон.

Військком районного комісаріату Харківської області пропонував ухилянтам «відкосити» від мобілізації за гроші. Він «допомагав» військовозобов’язаним уникнути призову на підставі фіктивних документів. Військком забезпечував ухилянтів довідками військово-лікарської комісії та посвідченнями, які підтверджували непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

«Вартість таких «послуг» становила від 3 до 8 тис. доларів США з одного «клієнта». Для передачі хабарів посадовець неодноразово залучав посередників», — повідомив речник УСБУ Харківщини Владислав Абдула.

Як уточнили у Харківській обласній прокуратурі, у вересні 2022 року полковник підписав та видав військовозобов’язаному підроблене тимчасове посвідчення з відміткою про непридатність до військової служби з виключенням його з військового обліку без фактичного проходження ним військово-лікарської комісії.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за наступними статтями Кримінального кодексу України: — ч. 3 ст. 332 (сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів); — ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Слідчі продовжують встановлювати усіх осіб, причетних до цієї схеми. Запобіжний захід військкому ще не обрали.

Як писав KharkovNEWS.info, харків`янина засудили до трьох років тюрми за ухиляння від мобілізації. У січні 2023 року чоловік отримав повістку в одному з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, але не з`явився у зазначений час.

Джерело

Новости Харькова