Відбудова замість Великого будівництва. Як у Харківській області відновлюють пошкоджені обстрілами будинки

В адміністративних будівель більше шансів на швидке відновлення.

У Харкові та області зараз відбудовують трохи більше 120 об’єктів, які зруйнували росіяни. Це — краплина в морі, адже пошкоджено різною мірою понад 20 000 будівель споруд. Наступного року обіцяють прискоритись, але грошей може не вистачити — у місцевих громад забрали до центру важливий податок.

У Харкові зараз ідуть роботи на 63 будинках, у населених пунктах Харківської області ремонтують 62 об’єкти, що  постраждали від обстрілів. Усього в області, за даними прокуратури, так чи інакше зруйновані майже 20 тисяч споруд. Якщо темпи відбудови збережуться, вона триватиме не менше ста років.

Харків: спершу — легкі ремонти

За даними міського голови, минулого року в Харкові відновили близько 200 будинків. В основному це були житлові багатоповерхівки, які зазнали невеликих ушкоджень. Виключенням стали кілька будинків, які були сильно зруйновані.

Одним із перших у місті постраждав будинок №3 по вулиці Холодногірській. На початку березня 2022 року на нього скинули бомбу (за іншими даними — поцілили ракетою). У четвертому під’їзді впали четвертий і п’ятий поверхи. Восени минулого року у домі йшло активне будівництво і до літа його відновили. Цей ремонт коштував бюджету міста понад 9 мільйонів гривень.

Схожі руйнування були і на Кооперативній, 18/20. У липні 2022 року в будинок потрапила ракета, один під’їзд обвалився повністю. До кінця зими 2023-го його відновили, витратили на це понад 5 мільйонів гривень. Інші ремонти були менш масштабними — по 1-2 мільйони на будинок.

Цього року почали відбудову у найбільш зруйнованому районі міста — на Північній Салтівці. Руйнування тут більші і потребують, відповідно, більших сум. Наприклад, за ремонт будинку 261 по вулиці  Дружби Народів, 261 «Житлобуд-1» отримав понад 16 мільйонів гривень, за аварійно-відновлювальні роботи у багатоквартирному будинку по вулиці Наталії Ужвій, 64 збираються заплатити 37 млн 895 тисяч 938 гривень. А рекордсменом поки що обіцяє стати будинок по вулиці Бучми, 36 — його планують відновити за 171 млн грн.

На Північній Салтівці — найдорожчі капітальні ремонти. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Останнім часом роботи на Північній Салтівці йдуть не вельми жваво. Більшу частину тижня крани стоять.

«Ми нічого не зупиняємо і не зупиняли. Там, де були зупинки, це було пов’язано з технічними умовами, оформленням експертиз чи то з проєктними рішеннями, які необхідно робити», — пояснював на пресконференції міський голова Ігор Терехов.  

До кінця року в мерії скорочують видатки на фінансування капітальних ремонтів пошкоджених обстрілами будинків. Від початку осені і до листопада управління з будівництва, ремонту та реконструкції Харківської міськради перерахувало підрядникам на відновлення постраждалих багатоповерхівок близько 20 млн гривень. Стільки ж за платили за один тільки серпень.

«По-перше, це може бути пов’язане з сезоном, по-друге, у місті бюджет такий собі зараз, і військовий ПДФО (податок на зарплати військових з 1 жовтня надходить не в громади, а в спецфонд державного бюджету, — ред.), тому, гадаю, бум відбудови буде в нас вже після закінчення війни», — вважає голова Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах.

За його словами, останнім часом у мерії почали прислухатися до критики і зменшують вартість робіт після того, як розслідувачі вказують чиновникам на завищені суми в тендерах. Це може бути ще одна причина того, що суми на відбудову восени — набагато менші, ніж влітку.

Сховища у школах і «пункти незламності» 

Ремонт адміністративних споруд, як правило, набагато дорожчий, ніж реконструкція житлових будинків, проте, у кінці жовтня міськрада уклала договори на ремонт 17 шкіл і збирається витратити на це 300 мільйонів гривень. Це гроші з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, які надходять в область у вигляді субвенції. Найкоштовніший ремонт планується в школі №42 на Салтівці. На неї витратять 58 млн грн.

Улітку значна частина грошей, які витрачали на відбудову шкіл, йшла на ремонт сховищ — була надія на те, що хоча б деяким навчальним закладам дозволять відновити роботу в комбінованому форматі. Але перед початком навчального року вимоги до шкільних укриттів посилили, тож довелося вчити дітей в метро, а відремонтовані школи з відремонтованими підвалами так і стоять пустими.  

Зруйнований корпус ізюмської лікарні. Фото: ХОВА

У громадах Харківської області у першу чергу відновлюють не житлові будинки і школи, а амбулаторії та Центри надання адмінпослуг, хоча поодинокі ремонти багатоквартирних будинків теж є. Зокрема, у Балаклійській громаді у кінці жовтня уклали договори на ремонт 15 житлових будинків, у Дергачах 17 багатоповерхівок відновлюють за кошти фонду ліквідації наслідків збройної агресії та місцевого бюджету, тривають ремонти в Ізюмі та Старому Салтові. Утім, першочергово гроші витрачають саме на адмінбудівлі.

«Здебільшого ремонтують адміністративні будівлі, бо це ще — питання укриттів та роботи «пунктів незламності», там облаштовують такі умови, в яких можна буде працювати взимку у разі відключень електроенергії», — пояснює Дмитро Булах.

Ще один з основних напрямків реконструкції — медичні заклади. Одна з наймасштабніших відбудов — реконструкція Ізюмської лікарні, вона коштуватиме понад мільярд гривень. Роботи почалися в жовтні, зараз зводять хірургічний корпус. Фінансування йде з Фонду Олени Зеленської та з місцевих бюджетів. 

У деокупованих громадах  відбудовують амбулаторії. Вже відновили пункти надання первинної допомоги в Руській Лозовій, Лісному, деяких населених пунктах Дергачівської та Балаклійської громад. Усього на цей рік обласний  департамент капітального будівництва уклав понад 100 договорів на ремонти пошкоджених будівель у громадах Харківської області. Це обійдеться бюджету в 1,5 млрд грн. Крім того, частину робіт фінансують місцеві громади.

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова