В одному з районів Харківщини зареєстрували п’ять випадків сказу

19 вересня дворічний домашній кіт напав на жінку.

Із початку 2023 року у Чугуївському районі зареєстрували п’ять випадків сказу.

Останній, п’ятий випадок сказу, трапився у селі Іванівка. 19 вересня дворічний домашній кіт покусав жительку села. Кота вбили та закопали. Наступного дня ветеринари ексгумували кота та відвезли його до лабораторії. Місце, де був закопаний кіт, продезінфікували. Голову кота привезли на дослідження у Харківську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби. Там з’ясували, що кіт хворів на сказ.

«Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 21.09.2023 року №001118 п.м/23 було підтверджено діагноз сказ», — повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області.

На позачерговому засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії вирішили оголосити Іванівку неблагополучним населеним пунктом та ввести там із 25 вересня карантинні обмеження. Вони триватимуть 60 днів. Михайлівка визначена як загрозлива зона, Волохів Яр є зоною спостереження.

В Іванівці та у Михайлівці проведуть облік і вакцинацію собак, котів і сприятливих до сказу свійських тварин у громадському утриманні. У разі виявлення хворих або підозрілих на сказ тварин будуть умертвляти, тіла спалювати разом зі шкірою. Окрім цього, в Іванівці визначать жителів, які могли інфікуватися від хворого на сказ кота, та зроблять їм щеплення. Місця, де знаходився кіт, продезінфікують.

Як писав KharkovNEWS.info, раніше у селі Юрченкове на Чугуївщині підтвердили випадок сказу. 15 вересня лисиця забігла у курятник і подушила курей. Тварину побачив собака, він накинувся на неї. Згодом прийшов власник будинку і убив лисицю. Наступного дня тушку лисиці привезли до лабораторії у Чугуєві, 18 вересня — до харківської лабораторії. Експерти з’ясували, що лисиця хворіла.

Джерело

Новости Харькова