Терехов повідомив, скільки грошей Харків витратив на армію за два роки

За 2023 рік бюджет Харкова допоміг ЗСУ на суму понад 400 мільйонів гривень. Це менше, ніж Дніпро, Одеса та Житомир.

Після звинувачень у тому, що Харків під час повномасштабної війни финансово не підтримував підрозділи ТрО, у міськраді опублікували інформацію про допомогу ЗСУ.  Але про територіальну оборону так і не сказали.

92-га окрема штурмова бригада, яка дислокується у Харкові, стала на захист міської ради і повідомила, що ніколи не отримувала відмов у фінансуванні від міськради. Яку допомогу надало місто бригаді, що відстояла Харків, не уточнюється.

«У різних ЗМІ активно «розганяють» тему допомоги війську, а саме, яке місто скільки коштів виділяє для ЗСУ. Про Харків якась особлива «істерія». Мовляв, місто не допомагає захисникам. Від імені 92 ОШБр хочемо закликати всіх не «воювати» та волонтерити у соцмережах, а діяти, так, як діяв Харків і харків’яни з перших днів повномасштабної війни. Рука підтримки від керівництва міста завжди була і є, без зайвого розголосу та метушні. На наші запити про допомогу жодної відмови не отримали. Знаємо це і з власного досвіду, і зі спілкування з іншими підрозділами ЗСУ. Тож, вкотре закликаємо суспільство згуртуватися», — повідомили увечері у соцмережах 92-ї бригади.

Нагадаємо, Forbes опублікував матеріал, у якому йшлося про те, що протягом повномаштабної війни Харків отримав найбільше податку військових, так званого ПДФО, але не витратив нічого на сили тераторіальної оборони, саме на ті підрозділи, які мають захищати місто. У нашому випадку це 113 та 127 бригади ТрО. Журналісти видання пояснили методику, за якою вони шукали інформацію і не виключили, що місто могло фінансувати підрозділи ТрО, але за іншими статтями.

Натомість Харківський міський голова Ігор Терехов повідомив, скільки коштів із бюджету Харкова з 22 лютого 2022 року було виділено на допомогу армії загалом.

«За час повномасштабної російської агресії з бюджету Харкова було виділено 825 мільйонів гривень на забезпечення оборони та безпеки міста. У 2023-му — 474 мільйони гривень. Усі бригади, які зверталися за підтримкою до Харкова, отримали цю підтримку. Жодній військовій частині ми не відмовили. Крім цього, практично всі комунальні підприємства міста системно і безоплатно надають необхідну допомогу армії та іншим структурам, задіяним у захисті нашої країни та її населення», — написав Терехов у соцмережах.

Окрім того, мер чомусь нагадав про те, що у харківському транспорті немає плати за проїзд, гарячу їжу щоденно отримують понад 30 тисяч городян і про те, що у місті треба відновлювати понад 5 000 пошкоджених будинків.

За інформацією Forbes, у 2023-му році Харків мав найбільші доходи від військового ПДФО серед обласних центрів, але нічого не витрачав на підтримку місцевих бригад. На першому місці за рівнем допомоги власним бригадам ТрО — Дніпро. У місті витратили 1 млрд 386 млн грн на підтримку трьох своїх бригад. На другому місці — Одеса (558 млн грн), на третьому — Житомир.

Джерело

Новости Харькова