Терехов обіцяє перейменувати багато вулиць у Харкові

У місті необхідно перейменувати ще близько 400 топонімів .

Харкову необхідно ще три-чотири місяці для перейменування усіх топонімів, що залишають у назвах сліди радянського або російського.

За словами харківського міського голови Ігоря Терехова, перейменувати потрібно дуже багато вулиць, рішення ухвалюватимуть виважено. Під час розгляду питань ураховуватимуть історичні назви вулиць. Про це Терехов повідомив в ефірі національного телемарафону.

«Що стосується інших топонімів, то дійсно, нам ще потрібно перейменовувати дуже багато вулиць, топонімів, але ми будемо це робити. І це сьогодні просто необхідно. Це буде протягом десь трьох-чотирьох місяців. І хочу сказати, що у нас ще багато вулиць залишається, які ми обов’язково повинні перейменувати за законом України. І ми працюємо кожного дня. Це така скрупульозна робота, яка проводиться, бо нам потрібно все зробити таким чином, щоб усе було виважено, історичні назви, щоб це були назви на честь наших, на жаль, загиблих героїв, які захищають Україну, наше рідне місто, місто-герой Харків, тому це такий процес виважений, але він відбувається, і ми це все зробимо обов’язково», — сказав Терехов.

На останній сесії Харківської міської ради перейменували 65 топонімів, зокрема вулицю Пушкінську, яку обстріляли росіяни. Терехов зазначив: саме цей обстріл прискорив процес перейменування вулиці.

«Це отримало позитивну реакцію у мешканців міста Харкова. Бо ці обстріли і ці жахливі влучання у колишню, вже скажу, вулицю Пушкінську, вони прискорили процес перейменування. Взагалі хочу сказати, що у нас відбулася сесія міської ради, на якій ми змінили 65 назв вулиць, які мали назви російських міст, діячів, і у тому числі вулиця Пушкінська сьогодні має зовсім іншу назву. Вона названа на честь нашого харків’янина, слобожанина, Григорія Сковороди. І я пишаюся дуже цим. Підтримка була дуже серйозна серед харків’ян щодо перейменування цієї вулиці, бо ми ставили це питання на інтернет-голосування», — розповів мер.

Як писав KharkovNEWS.info, у п’ятницю 26 січня депутати Харківської міської ради ухвалили рішення про перейменування 65 топонімів. Назви цих топонімів були пов’язані з Радянським союзом, Росією та її союзниками. Повний перелік перейменованих вулиць можна знайти за посиланням тут. Натомість у місті з’явилися назви на честь героїв російсько-української війни, українських митців та історичні назви. Топонімічна комісія працює над подальшим пакетом перейменувань. Залишилось перейменувати понад 400 топонімів. Якщо Ігор Терехов чогось недоперейменує, далі вже рішення ухвалюватиме голова Харківської обласної військової адміністрації.

Джерело

Новости Харькова