Суд виніс вирок колаборантці з Куп’янська

Зою Фінько засудили на 10 років з конфіскацією майна.

Так звана «голова пенсійного фонду Харківської області» видавала “допомогу” від країни-агресорки мешканцям окупованої території.

У липні 2022 року управління СБУ в Харківській області заочно повідомило про підозру уродженці села Загоруйківка Куп’янського району Зої Фінько за добровільне зайняття посади керівника підрозділу пенсійного забезпечення так званої “тимчасової цивільної адміністрації Харківської області”.

До повномасштабного російського вторгнення Фінько працювала заступником начальника відділу обслуговування громадян № 13 (сервісний центр) Управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (місце дислокації – Куп’янськ).

Слідство з’ясувало, що Фінько добровільно перейшла на бік ворога. Серед обов‘язків Фінько була видача “допомоги” від країни-агресора місцевим мешканцям у сумі 10 тис. рублів.

Про це повідомив Харківський антикорупційний центр за посиланням на вирок Червонозаводського райсуду Харкова від 17 жовтня.

У червні минулого року представники держави-агресора призначили жінку на посаду керівника підрозділу пенсійного забезпечення т. зв. “тимчасової (в подальшому військової) цивільної адміністрації Харківської області”.

Окрім видачі “допомоги”, Фінько також обвинувачувалась в організації відкриття та функціонування структурних підрозділів пенсійного забезпечення при т. зв. “військовій цивільній адміністрації Харківської області” у селищах Шевченкове, Дворічна, Великий Бурлук та інших населених пунктах Куп`янського району.

«Після вдалого контрнаступу ЗСУ на Харківщині у вересні минулого року Фінько втекла до Росії, де продовжує займати посаду “начальника Пенсионного фонда Харьковской области” в окупаційній владі. У сюжетах російських пропагандистів Фінько, перебуваючи на території держави-агресора, в Бєлгороді,  неодноразово фігурувала як людина, відповідальна за видачу так званої “грошової допомоги” мешканцям Харківської області, які виїхали до РФ», — розповіли в ХАЦ.

Суд визнав жінку винною в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України) та призначив покарання у виді 10 років позбавлення волі й заборонив займати посади в органах влади строком на 15 років.

Також суд призначив конфіскацію в дохід держави всього майна, що належить Фінько, а саме: три земельних ділянки загальною площею 7 гектарів, три квартири загальною площею 139,5 кв. м та автівку Renault Fluence 1598 (2010 року випуску).

Як писав KharkovNEWS.info, експоліцейський із Харківщини чергував у катівні окупантів і здавав учасників АТО. Колаборантом виявився житель Вовчанська.

Джерело

Новости Харькова