Харківських підприємців звільнили від сплати частини місцевих податків: що це змінює для бізнесу

За інформацією: Суспільне Харків.

Президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак, травень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

За словами Чумака, рішення про звільнення від сплати частини місцевих податків представники бізнесу у Харкові добивалися півтора року.

"Падіння продажів відбулося, ці податки непрямі й вони не залежать від результату господарської діяльності, тому для них це суттєво і для всіх інших, оскільки ці податки не прив'язані до результатів господарської діяльності, вони набагато спрощують і полегшують їхній поточний стан", — пояснює Чумак.

Ринок на Північній Салтівці, що згорів внаслідок обстрілів РФ, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

Зокрема, підприємців звільнили від сплати:

  • податку на землю;
  • податку на нерухомість;
  • єдиного податку (тільки платників четвертої групи).

Пільги поширюються на всіх підприємців міста, повідомив Суспільному речник міськради Юрій Сідоренко.

Ринок на Північній Салтівці у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

За рішенням уряду, податки, які не дозбирає міський бюджет, будуть компенсовані з державного.

"Зменшення податкового тиску може утримати у Харкові підприємців, які зараз вирішують, чи переносити свій бізнес в інший регіон, говорить Чумак. "Попри досить складні умови ведення діяльності через прильоти, він буде продовжувати тут працювати. Плюс той бізнес, який виїхав і для нього однією з мотивацій були завеликі податки, він також може прийняти рішення щодо повернення або відновлення діяльності саме у місті", — каже президент Асоціації приватних роботодавців.

Для мене це означає, що влада турбується про бізнес, що це сигнал для нас, тих, хто працює у місті, що нам тут треба залишатися, працювати, у нас є діалог і нам допомагають Олександр Попов

На запитання Суспільне Харків, як саме підприємці можуть отримати податкові пільги, Харківська міськрада відповіла листом.

У ньому йдеться: для того, щоб скористатися пільгою, власники бізнесів мають надати уточнювальну декларацію, і в ній вписати потрібні відомості: для податку за нерухоме майно та землю необхідно зазначити ставку у розмірі 0% або вписати 100% у графі про розмір пільги на оренду землі та єдиний податок.

Нові пільги діятимуть до кінця червня, йдеться у листі, а далі їх подовжуватимуть щоквартально, якщо міський бюджет отримуватиме компенсацію з державного.

Читати ще

Читати ще Прифронтовий бізнес: чому підприємці Харкова просять знизити податки

Новости Харькова