70 дітей у деокупованому Ізюмі потребують допомоги фахівців інклюзивно-ресурсного центру: як він відновлює свою роботу

За інформацією: Суспільне Харків.

Інклюзивно-ресурсний центр для дітей в Ізюмі, 27 липня 2023 року. Ганна Тертишна

За її словами, на території закладу було два приміщення.

"Одне значно пошкоджене, інше — повністю зруйноване "Шахедами". Звичайно, було повністю знищено матеріально-технічну базу, документацію. Добре, що у цей момент нікого там не було — всі фахівці живі, ніхто не постраждав. Ми спочатку працювали повністю дистанційно із дому. А потім нам знайшли приміщення і ми переїхали. Почали працювати тут, тому що тут відновлене опалення, поставили вікна, є необхідне для роботи — інтернет, бомбосховище", — говорить Ганна Тертишна.

Інклюзивно-ресурсний центр для дітей в Ізюмі після удару російського дрона, 2024 рік. Ганна Тертишна

За її словами, під час окупації росіяни вкрали навіть особисті речі в кабінетах фахівців.

"Ми ще не повністю забезпечені усім. Торік нам виділили корекційне обладнання і ноутбуки. Але нам поки не вистачає. Найбільше ми потребуємо корекційного обладнання і комп’ютерної техніки. Вимикають електрику, тому потребуємо генератора, Starlink", — говорить Тертишна.

Скільки дітей в Ізюмі потребують послуг інклюзивно-ресурсного центру

В Ізюмі на квітень 2024 року перебуває майже 70 дітей, які потребують допомоги фахівців центру. Це діти, які мають проблеми із розвитком та особливі освітні потреби, каже Ганна Тертишна.

Інклюзивно-ресурсний центр для дітей в Ізюмі до вторгнення РФ в Україну. Ганна Тертишна

"На обліку в інклюзивно-ресурсному центрі перебуває 500 дітей з особливими освітніми потребами. В інклюзивних класах навчається 28 дітей з особливими освітніми проблемами в закладах загальної середньої освіти. Троє дітей навчаються на педагогічному патронажі — це індивідуальна форма навчання. І близько 30-35 дітей, які отримують корекційно-розвиткові послуги", — говорить директорка центру.

Інклюзивно-ресурсний центр для дітей в Ізюмі до вторгнення РФ в Україну. Ганна Тертишна

Ганна Тертишна каже, що під час війни підвищився рівень стресу у дітей та батьків. За її словами, у дітей проявилися порушеннями поведінки та мовлення. Під час війни у центрі змінили програму: робота направлена не тільки на розвиткові заняття, а і є психологічна підтримка родин, каже Тертишна.

Тимур повернувся з евакуації додому і займається зі спеціалістами центру

5-річний Тимур має індивідуальні заняття в інклюзивно-ресурсному центрі в Ізюмі.

"У дитини є мовленнєві проблеми. Коли дізналася про цей центр, за порадами знайомих одразу сюди звернулася. Познайомилася зі спеціалістами. Онлайн займається зі спеціалістами й приходимо на індивідуальну консультацію до психолога, логопеда та дефектолога. Педагоги готуються завчасно до занять. Заняття — через програму Google Meet. Транслюються різні презентації, які є у педагога та у дитини", — розповідає мама Тимура Вікторія Жалюк.

5-річний Тимур прийшов на індивідуальне заняття до інклюзивно-ресурсного центру в Ізюмі, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Лариса Говина

Родина хлопця повернулася до міста з евакуації. Вікторія каже: були у Дніпрі, Польщі, Німеччині.

"Тут я знайшла спокій, моя дитина. І в такий нелегкий час я дуже рада, що ми можемо сюди звернутися. Не тільки дитина може погратися, а може позайматися, тому що вже йти до школи, а є свої проблеми", — говорить мама Тимура.

Ми у своєму місті, у своєму домі. Тут є наші рідні. Тут є спілкування. У Польщі, Німеччині у дитини немає такого спілкування з ровесниками, а тут спілкування є. Не так страшно. Краще вдома бути, ніж десь сумувати за рідним домом.

5-річний Тимур на індивідуальному занятті в інклюзивно-ресурсному центрі в Ізюмі, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Лариса Говина

З хлопчиком працює психологиня Ірина Чернишова. Каже, розвивають дрібну моторику та координацію рухів.

"Тимур працював сьогодні із сенсорним басейном — відшукував кольорові камінці. Викладали картину із пластиліну кольорового, проходив по масажній доріжці. Катався на балансирі, що допомагає розвивати міжпівкулеві зв’язки головного мозку", — каже психологиня.

Всі психічно-пізнавальні процеси взаємопов’язані між собою. Мова — це також психічно-пізнавальний процес, тому коли розвиваємо одне, то паралельно розвивається інше. Ми розвиваємо дрібну моторику за допомогою пластиліну, координацію рухів розвиваємо, логопеди займаються мовленням дітей. Ми намагаємося створити приємний емоційний простір для дітей.

5-річний Тимур на індивідуальному занятті в інклюзивно-ресурсному центрі в Ізюмі, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Лариса Говина

Мама Тимура каже, що хлопець завдяки заняттям набув впевненості.

"Помічаю, що є зміни. Він не міг би розмовляти, емоційно йому дуже допомагає психолог. Психолог допомагає подолати страхи різні. Дитина не така сором’язлива стала, спілкується", — говорить Вікторія Жалюк.

Мама Тимура Вікторія в інклюзивно-ресурсному центрі в Ізюмі, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Лариса Говина

Що мотивує викладачів інклюзивного центру в Ізюмі працювати

Зараз центр шукає міжнародних донорів, які допомагатимуть відновлювати центр, а також хочуть закрити вакансії.

Ганна Тертишна, директорка інклюзивно-ресурсного центру в Ізюмі. Суспільне Харків/Лариса Говина

"Велика кількість наших працівників звільнилася через різні обставини. Хто знайшов прихисток в інших містах України, деякі виїхали за кордон. Але ми не втрачаємо надії. Ми шукаємо фахівців. На даний час нас вісім, і є вакансія вчителя-реабілітолога", — каже директорка центру Ганна Тертишна.

Мотивацію працювати ми знаходимо в роботі з дітьми. Коли працюєш з дитиною, ти бачиш віддачу, результат роботи — цим і надихаєшся. Ми працюємо з дітьми від народження і до 18 років. Навіть зараз наші фахівці проходять навчання у програмі раннього втручання. Після нього ми зможемо більш якісно працювати з дітьми від народження до 3 років.

Новости Харькова