У храмі Іоанна Богослова ПЦУ у Харкові відсвяткували Великдень: «Маємо вірити, що життя переможе»

За інформацією: Суспільне Харків.

У храмі Іоанна Богослова ПЦУ у Харкові відсвяткували Великдень, 5 травня 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

У Харкові, в храмі Святого Іоанна Богослова Православної церкви України змінили розклад великодніх богослужінь.

Про це розповів Суспільне Харків настоятель храму Віктор Маринчак.

За його словами, відмовилися від хресної ходи та нічної служби, час ранкового богослужіння скоротили. Освячення пасок проводили частіше, ніж зазвичай, щоб уникати скупчення людей протягом дня.

"Перше – ми скасували хресну ходу. Ми могли б служити набагато довше. Але, щоб недовго люди тут перебували, ми все факультативне скасували. Служба пройшла швидко. Перше освячення великодніх кошиків я почав ще до богослужіння, тому що люди вже прийшли — їх було багато у храмі, у дворі. Я розумів, що людям треба допомогти, людей треба звільнити від необхідності перебувати в місцях, які можуть бути небезпечними", — сказав священник.

Сама ідея Великодня — подолання смерті під час війни дуже близька багатьом, особливо, нашим воїнам. За смертю немає повної перемоги. Маємо вірити, що життя переможе, життя нескінченне, воскресіння нездоланне, що б не хотів зробити наш ворог.

У храмі Іоанна Богослова ПЦУ у Харкові відсвяткували Великдень, 5 травня 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

У храмі Іоанна Богослова ПЦУ у Харкові відсвяткували Великдень, 5 травня 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

Подружжя Віра Оксененко та Василь Єсіпенко прийшли до храму, щоб освятити паски. Донька та зять нині на фронті, каже Віра, тому відзначають цього року удвох.

"Ми свідомо прийшли саме до української церкви, тому що вважаємо, що на території України має бути тільки наша церква. Слухаючи службу, яку проводить наша церква, він завжди каже, що ми молимося за наших воїнів, які захищають нас, дбаємо про вільну й соборну Україну. Скажіть, чи можна почути ці слова у російській церкві?", — говорить Віра Оксененко.

Подружжя Віра та Василь святкують Великдень у Харкові, 5 травня 2024 року. Суспільне Харків/Лариса Говина

Без нічних служб та з посиленими заходами безпеки відзначають Великдень на Харківщині. За даними поліції, святкові богослужіння 5 травня відбувають у 254 храмах області.

Новости Харькова