Справу Штепи просять повернути до харківського суду

Прокурор звернувся до Верховного суду.

Справу Нелі Штепи, яку обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність і створення терористичної організації, передали до Полтави через війну. Тепер її хочуть повернути до Харкова.

У середу 19 квітня у Київському районному суді Полтави відбудеться перше за понад рік засідання по справі ексмера Слов’янська Нелі Штепи. Справу слухатимуть судді Ольга Логвінова, Олександр Калько та Володимир Шиян. Обвинувачення досі підтримує прокурор Харківської обласної прокуратури Олександр Чекін. Він просить Верховний суд повернути справу в Орджонікідзевський райсуд Харкова. Про це пише «Суспільне» з посиланням адвоката Штепи Олександра Тананакіна та речника Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка.

«Територіальну підсудність було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану. Наразі прокурором подано клопотання до Верховного суду щодо передачі справи в Орджонікідзевський районний суд міста Харкова», — пояснив Дмитро Чубенко.

Підготовче засідання у справі Штепи має пройти у відкритому форматі. Останнє засідання проходило у лютому 2022 року. Тоді допитали свідків сторони обвинувачення та збиралися перейти до допиту свідків захисту. Тривала перерва між засіданнями пов’язана з початком повномасштабної війни та активними бойовими діями у Харківській області.

Як писав KharkovNEWS.info, ексмеру Слов’янська інкримінують вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 і ч. 1 ст. 258-3 (посягання на територіальну цілісність і створення терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Слідчі вважають, що Штепа сприяла захопленню Слов’янська (місто було окуповане з квітня по липень 2014 року). Неля Штепа перебувала у слідчому ізоляторі з 13 липня 2014 року до 20 вересня 2017 року, потім її відправили під домашній арешт. У січні 2018 року термін міри запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту завершився. 

У липні 2021 року Штепі обрали новий запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. У лютому 2021 року суд у Харкові допитав Штепу. Справу почали розглядати по суті.

6 квітня Вища рада правосуддя звільнила «за загальними обставинами» суддю Орджонікідзевського районного суду міста Харкова Олену Глібко, яка слухала справу Штепи.

Джерело

Новости Харькова