Спеціалісти знайшли перевищення небезпечних речовин у повітрі Харкова

Дослідження проводили протягом пів року.

Співробітники Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб дослідили атмосферне повітря на території Харкова та області.

У Харкові відібрали 2297 проб атмосферного повітря. Перевищення гранично допустимої концентрації виявили у 76 пробах, це 3,3% від усіх проб. Зокрема, на межі санітарно-захисних зон промислових підприємств перевірили 781 пробу, перевищення було у восьми пробах (2,5%). Це — більша від норми у 1,1 раза гранично допустима концентрація пилу й також у 1,1 раза перевищена норма формальдегіду (канцероген, отруйний безбарвний газ).

У місцях проживання харків’ян у зоні впливу автотранспортних магістралей відібрали 1156 проб. Перевищення знайшли у 68-ми (14,6%). Пилу було більше за норму у 1,1-1,4 раза, вуглецю оксиду (чадний газ) — у 1,1-1,2 раза.

Ще 360 проб узяли у місцях відпочинку. Там перевищень гранично допустимих норм в атмосферному повітрі знайдено не було.

У місцях мешкання населення у зоні впливу автотранспортних магістралей узяли 2832 проби, перевищення було у 146-ти (5,2%). Норма перевищена по кількох речовинах.

«Встановлено перевищення ГДК вмісту пилу в 1,1-1,2 раза, вуглецю оксиду в 1,1-1,2 раза, ангідриду сірчистого в 1,1-1,3 раза, азоту діоксиду в 1,4-1,5 раза, формальдегіду в 1,1 раза», — розповіли у Центрі контролю.

Також з’ясували стан повітря у місцях відпочинку в області. Спеціалісти відібрали 468 проб. Перевищень не було у жодній.

Як писав KharkovNEWS.info, Центр контролю і профілактики хвороб провів дослідження води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. За пів року у Харкові та області за санітарно-хімічними показниками перевірили 897 проб води із колодязів та каптажів джерел. 45,8% проб не відповідали нормам.

Джерело

Новости Харькова