Російський пілот розказав, як перегнав гелікоптер у Харківську область

Максим Кузьмінов вирішив співпрауцювати із ГУРом, спецоперацію розробляли пів року.

Пілот російського вертольота Мі-8 Максим Кузьмінов запевняє, що вмовляв членів екіпажу здатися українській стороні, але вони злякалися.

Пілот Максим Кузьмінов дав пресконференцію в Києві. Він розказав, яким чином 9 серпня 2023 року російський гелікоптер потрапив у Харківську область. Ця спецоперація ГУРу називалася «Синиця».

«Зі мною було два члени екіпажу. Зброї при собі у нас не було. Льотчики у нас літають без зброї. Ніхто не зміг мені чинити опір, тому що штурман − у нього немає навичок пілотування вертольота. Я хлопців заспокоював, я сказав, що все добре, що тут живуть хороші люди, все буде чудово. Але вони почали боятися, почали трошки агресивно поводитися і, виходить, вибігли з гелікоптера в бік кордону. Подальша доля мені не відома, але, як випливає зі ЗМІ, то, можливо, що їх ліквідували», — сказав Кузьмінов.

Він запевняє, що не просто викрав гелікоптер, а офіційно перегнав із точки А в точку Б, під час спецоперації заздалегідь були погоджені маршрут і місце посадки.

Того дня о 16:30 він виконав зліт з аеродрому Курськ.

«О 16:30 у мене був виліт. Зліт був із аеродрому Курськ до Харківської області, приблизно 20 кілометрів від кордону. В районі населеного пункту Шебекіно я летів на гранично низькій висоті: 5-10 метрів в режимі “радіомовчання”. Під час перетину кордону по мені почали вести вогонь: хто його вів, я сказати не можу, але здогадуюсь, що це російська сторона. І я був поранений в ногу зі стрілецької зброї», — розповів пілот.

За словами Кузьмінова, раніше він виконував тільки транспортні операції з перевезення військових або вантажу, але не брав участі у бомбардуваннях. Тепер він розглядає можливість приєднатися до української авіації.

Російський пілот говорить, що участь у спецоперації йому запропонували українські поліцейські, а вже потім із ним спілкувався представник ГУРу. В Україні пілоту пообіцяли передбачені спеціальним законом виплати, нові документи і безпеку для нього та родичів. Сім`я російського пілота уже в Україні.

Мі-8 зараз перебуває у складі авіаційного підрозділу ГУР.

Як писав KharkovNEWS.info, російський бойовий гелікоптер перевозив деталі до російських винищувачів. Керівник ГУРу Кирило Буданов сказав, що вони «змогли знайти підхід правильний до людини».

Джерело

Новости Харькова