Росія нанесла екології Харкова збитків на 200 мільярдів гривень

Довкілля потерпає через сміття від руйнації та пожежі.

Навколишнє середовище забруднене будівельним сміттям, яке утворилося від руйнування будівель.

За попередніми підрахунками, збитки екології Харкова через війну складають 200 мільярдів гривень. У Харкові обстрілами пошкоджені понад 5500 об’єктів, від яких залишилося будівельне сміття. Про це повідомив харківський міський голова Ігор Терехов на засіданні комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, яке проходить 10 березня у Харкові.

«Ці руйнування призвели до колосального накопичення будівельного сміття: залишків різноманітних матеріалів, пластику та скла, які потребують термінової переробки», — розповіли у Харківській міськраді з посиланням на Ігоря Терехова.

Основну частину відходів вивозять на Дергачівський полігон побутових відходів. Однак він відновив роботу тільки у вересні минулого року. Пів року сміття вивозили на проспект Льва Ландау. Як розповіли у міськраді, на Дергачівському полігоні будівельне сміття перероблює дробильна машина, однак потрібна більша потужність.

Окрім засмічення будівельним сміттям, є проблема з атмосферним повітрям. Через обстріли сталося багато пожеж, тому показники атмосфери погіршилися.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов на засіданні комітету Верховної Ради розповів про проблему із замінуванням у Харківській області та осушення Оскільського водосховища.

«Попри щоденну роботу над розмінуванням, половина території області ще є потенційно небезпечною. Серйозним викликом є ситуація і на Оскільському водосховищі, де дії ворога призвели до масштабного осушення, загибелі риби та руйнування екосистеми», — сказав Синєгубов.

За інформацією першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Гречаника, шкода довкіллю України через війну сягає понад два трильйони гривень. Це — засмічення земель, забруднення повітря, спалені ліси, зруйновані об’єкти.

Як писав KharkovNEWS.info, Держекоінспеція підрахувала, що збитки довкіллю Харківщини, завдані за рік унаслідок війни, складають понад 349 мільярдів гривень. Найбільших збитків завдано через засмічення землі.

Джерело

Новости Харькова