Працівники харківських театрів лишились без зарплат. Чи будуть вистави у місті?

Театр "Березіль" завершив сезон, так і не розпочавши.

У середині липня адміністрація Харківського державного театру імені Шевченка призупинила трудові договори з десятками працівників.

Усі вони отримали повідомлення про те, що виплата заробітних плат акторам призупиняється до відновлення фінансування в повному обсязі. Лист опублікував на своїй сторінці у Facebook актор театру Сергій Гусєв.

«Ось так зробила з акторами театру «Березіль» «наша влада» в Харкові, не потрібно їм ні мистецтво, ні театри!», — написав актор.

У дирекції закладу пояснили, що трудові договори призупинені з тими працівниками, які або перебувають за кордоном, або живуть в Україні, але не задіяні у роботі театру. 

«Це тимчасово! Ніхто не звільнений! Виплати припинили тим, хо не задіяний у театрі. Здебільшого це навіть не актори, а цеховики. Це 40 людей, які перебувають в Україні і 22 людини, що за кордоном. Ті, хто за кордоном, працюють або отримують допомогу. Вони, звісно, повернуться, вони нам потрібні», — пояснила KharkovNEWS.info директорка театру Маргарита Сакаян.

За її словами, зарплати акторам та цеховикам перестануть платити з кінця липня. Усього в театрі працюють 160 чоловік, тобто, 98 працівників продовжують отримувати платню. Маргарита Сакаян сподівається, що до кінця 2023 року театру нададуть додаткове фінансування. А поки що «Березіль» змушений був закрити театральний сезон, так його і не розпочавши через заборону обласної адміністрації проводити масові культурні заходи. З 3 квітня до 7 липня театри практично не працювали — їм заборонено було давати вистави в усіх приміщеннях, окрім Малого залу Оперного театру та «Єрміловцентру».

Виставу «Каліка з острова Інішмаан» не встигли показати глядачам. Фото: «Березіль»

«Друзі, ми змушені закривати сезон, так і не дочекавшись дозволу зіграти для вас нову, вже готову виставу «Каліка з острова Інішмаан». Натомість ми змогли у форматі закритого показу презентувати її друзям і колегам, отримавши багато позитивних відгуків», — повідомили глядачів адміністратори Facebook-сторінки театру. «Березільці» сподіваються відкрити сезон вже у серпні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський театр переїхав до Росії

Фінансування скоротили усім державним театрам Харкова, які підпорядковуються Харківській обласній раді.

«Це запитання до департаменту культури ХОВА. Обласна рада виділяє кошти по галузі, а профільний департамент їх розподіляє. ОВА — розпорядник коштів обласного бюджету, тож там мають дати відповіді стосовно цієї ситуації», — пояснили KharkovNEWS.info в пресслужюі облради.

Керівник департаменту культури та туризму ХОВА Едуард Павленко відмовився коментувати ситуацію.

Джерело

Новости Харькова