Потреби змінились. Харківські волонтери просять не везти у Херсон продукти і човни

Зараз добровільних помічників у місті більше, ніж людей, що потребують допомоги.

Тиждень тому просили човни та воду, зараз потрібні помпи та фільтри. Харківські волонтери продовжують працювати в затопленій Херсонській області.

За тиждень після штучної аварії на Каховській ГЕС, яку влаштували росіяни, потреби потерпілого регіону змінилися. Вода відступила з більшості підтоплених територій, у високий кварталах міста працюють магазини та аптеки. Але допомога волонтерів досі потрібна.

Одна людина на даху — 10 волонтерів у човнах

6 червня росіяни підірвали Каховську ГЕС, тисячі житлових будинків в Херсонській області опинилися під водою. Волонтери з усієї країни поїхали на місце катастрофи рятувати людей та собак. Серед них був і харківський екоактивіст Артем Приходько. На другий день після аварії він відправив моторного човна до Херсону «Новою поштою», а сам сів на потяг до Миколаєва і через 18 годин був там. Разом зі знайомими закупив продукти, знайшов автомобіль та поїхав рятувати херсонців від голоду і спраги. Як виявилося, місто завалили допомогою. У Херсоні на той час було близько тисячі волонтерів з усіх куточків України, але найбільше — із Харкова та Києва, бо це великі міста з потужними волонтерськими рухами.

«Волонтерів було велике скупчення — там стільки людей зараз не живе, скільки було волонтерів. Місто було в окупації з початку війни, люди ще тоді поїхали, і потім через постійні обстріли продовжували виїжджати. Ми допливали до будинків, де перебували люди, які не хотіли евакуюватися. Пропонували їм допомогу, продукти харчування, вони казали — слухайте, вже п’ятеро до нас приїжджали, «гуманітарку» нікуди складати», — розповідає KharkovNEWS.info Артем Приходько. 

Артем Приходько (праворуч) і житель Херсона, якого він врятував. Фото: artprykhodko/Instagram

Закуплену воду повезли до місцевої лікарні, де частково був притулок для потерпілих від повені. Продукти харчування передали у прихисток у Миколаєві, де на той час було більше 500 людей. Більшість херсонців, які потребували евакуації, вивезли в перші два дні. А далі, за словами волонтера, почалася конкуренція за порятунок людей між добровольцями.

«Там вже були суперечки між  нами: одна людина на даху — 10 волонтерів на човнах, які сперечаються між собою, хто її врятує. Були затори в місті, тому після третьої доби всім заборонили виходити на воду на гумових човнах, поліція і військові перекривали підходи до води», — згадує Артем.

На його думку, волонтерський рух у місті був дуже хаотичним через те, що не було єдиного центру, який організував би роботу різних активістів, але завдяки тому, що вся країна оперативно зреагувала на трагедію, багато життів були врятовані.

Другий етап порятунку

У Херсоні спадає вода, тому човни більше не потрібні. Місцеві комунальні служби та волонтери, що лишаються в місті, організувалися, аби викачувати воду з низинних районів. Відтак змінилися і потреби.  

«Зараз потрібні пігулки для знезараження води — я особисто передав на 50 тонн води, треба помпи для відкачування води, збирають речі для людей, постільну білизну, бо люди повертаються, а все, що було в хатах підтоплених, пропало», — розповідає Артем Приходько.

Потрібні також павербанки, бо в частині міста досі немає електроенергії, невдовзі потрібні будуть будівельні матеріали, бо люди почнуть ремонтувати пошкоджене водою житло. На думку волонтера, хоч херсонцям і запропонували  прихисток у Харкові, вони сюди не поїдуть — надто далеко, тим паче, для тимчасового перебування є туристичні бази в Коблево, де їх і розмістили.

Харків’яни надіслали в Херсон сотні тонн гуманітарної допомоги. Фото: БФ ОNUKY

У Харкові продовжують працювати пункти прийому допомоги для Херсона, сьогодні ще один відкрився в Чугуєві. Але самі волонтери просять харків’ян переорієнтувати частину своєї допомоги на інші регіони, що потерпають від війни. 

«Я ще 11 червня пішла на «Нову пошту», понесла продукти продукти тривалого зберігання, постіль, хотіла послати для фонду «Онука», вони зробили ці посилки безкоштовними. Так мені сказали, що на Херсон вже не приймають, запропонували переадресувати на допомогу Донецькій області, я погодилась», — розповідає харків’янка Марина Старченко.

У Херсоні досі лишаються волонтери харківської організації «Порятунок тварин». Собак і котів, яких познімали з дахів та дерев, у місті дійсно багато, їх тримають в тимчасових притулках в Херсоні та сусідньому Миколаєві, тому потреби в кормі все ще актуальні. Зараз починається другий етап порятунку тварин — волонтери розшукують їхніх господарів.

Другий етап порятунку тварин — знайти їхніх господарів. Фото: Порятунок тварин»

Більшість із врятованих котів та собак — не бездомні, до потопу вони мали господарів, які через якісь обставини евакуювалися окремо від них і зараз шукають своїх улюбленців. На сторінках «Порятунку тварин» у соцмережах волонтери виставляють фото собак і котів на той випадок, що господарі їх побачать та заберуть. На перетримку в Харків привезли 32 собаки.

Що стосується допомоги для людей, то місцеві волонтери з Херсону радять організаціям, що її збирають, спершу звертатись до Гуманітарного штабу і питати про актуальні потреби.

Тел. Гуманітарного штабу: 0 800 101 102.

Джерело

Новости Харькова