Поліції відомо про 227 жертв російських катівень у Харківській області

Відкрито десять кримінальних проваджень.

На сьогодні слідчим відомо про 227 потерпілих від рук окупантів у катівнях.

У Харківській області після деокупації було виявлено 28 катівень, це найбільша цифра по регіонах України. По трьох із них слідчі поки не можуть задокументувати інформацію, оскільки вони знаходяться на території, яка постійно обстрілюється, повідомили у Головному управлінні Нацполіції у Харківській області із посиланням на начальника слідчого управління Сергія Болвінова.

«Слідчі Нацполіції розслідують 10 кримінальних проваджень по катівнях на Харківщині, в рамках яких йде робота з 227 потерпілими. Серед найбільших — справа про катівню в м. Куп’янськ», — розповіли у поліції.

За даними слідства, у куп’янській катівні окупанти, серед яких були учасники збройних формувань «ЛНР» і «ДНР», понад пів року незаконно утримували і катували людей. Катівню облаштували в ізоляторі тимчасового тримання Куп’янського відділу поліції.

Поліцейські відкрили об’єднане провадження, в якому розслідують 73 злочини за ч. 1 і 2 ст. 438 (жорстоке поводження з цивільним населенням, у тому числі поєднане з умисним вбивством) Кримінального кодексу України. У катівні окупанти утримували та знущалися із понад 150 людей. Серед них були підлітки, люди похилого віку, учителі, директори підприємств і фермери.

«Офіційно потерпілими від рук окупантів в Куп’янській катівні визнано 67 людей, однак поліцейським відомо про тортури понад 150 потерпілих віком від 16 до 65 років. Саме таку кількість людей тримали в ізоляторі тимчасового тримання Куп’янського відділу поліції при його максимальній місткості в 45 осіб. Слідчим також відомо, що деяких з них утримували понад 100 днів», — розповіли у ГУ Нацполіції.

Потерпілі повідомляли, що окупанти били їх руками, ногами, гумовими палицями, електрострумом, електрошокером, підпалювали на їхньому тілі пластмасові предмети, одягали кайданки, примушували працювати. Двоє людей померли у катівнях, четверо вважаються безвісти зниклими та ще стільки ж — перебувають у полоні. Більшість жертв катівні зазнали важких психологічних травм. Слідчі встановлюють особи окупантів і колаборантів, причетних до катування у куп’янській катівні.

«Через те, що вони постійно приховували свої обличчя, розслідувати цю справу важко. Але ми маємо багато свідчень потерпілих, список особового складу російських поліцейських, їх рапорти та журнали утримання і вже найближчим часом оголосимо їм серію підозр», — сказав Сергій Болвінов.

Як писав KharkovNEWS.info, 12 січня СБУ встановила російського окупанта, який викрадав і катував мирних жителів Харківщини. Це — поліцейський підрозділу «ОМОН «Зырянин» управління Росгвардії республіки Комі Російської Федерації Богдан Шамшутдінов. Йому 30 років.

Джерело

Новости Харькова