Плануючі бомби. Чим загрожує Харкову нова зброя росіян?

Слідчі збирають уламки плануючого боєприпасу.

Останні дні ворог майже не обстрілює Харків з установок С-300. На зміну їм прийшла нова, потужніша та смертоносніша зброя. Росіяни переробляють старі авіабомби на «розумні»  боєприпаси. Експерти вважають, що вони становлять серйозну загрозу для міста.

27 березня росіяни вдарили по Харкову новою бомбою, яка лише цього року з’явилася на полі бою. Вона здатна завдати значно більшої шкоди, ніж ракети С-300. Без власної авіації захистити Харків від цих боєприпасів практично неможливо.

Бомби з крильцями

У росіян усе менше високоточних ракет, а от радянських авіабомб залишилось вдосталь. Ще з 2010-х років конструктори РФ почали експериментувати з цією доволі застарілою зброєю: прилаштовувати до бомб крила та систему навігації. Так з’явилися КАБи — керовані авіабомби, які з минулого року дошкуляють жителям Куп’янського району, а нещодавно почали долітати до Харківського передмістя — Дергачів. Ці боєприпаси не дуже точні, але надзвичайно потужні, і тому  небезпечні для цивільних — одна КАБ-500 здатна знести пів вулиці в селі. 

27 березня поліцейські, які приїхали на місце вибуху, спершу теж подумали, що керована авіабомба долетіла і до Харкова. Та, як виявилося, ворог застосував по місту геть інше, досконаліше озброєння. Очевидці кажуть, що подібного ефекту ще не бачили. 

«Що я побачив нового: маленька вирва і низький розліт уламків. Адже чим глибша вирва, тим, зазвичай, під більше високим кутом летять уламки. Тут наче покосило все навкруги кулеметом без якихось мегаруйнувань та мегавирв, і це смертельно небезпечно», — повідомив волонтер Борис Редін.

У Харків вперше прилетів УМПБ Д-30 — універсальний міжвидовий планерний боєприпас. Це модифікована авіабомба ФАБ-250. Згадувати про УМП публічно російські військові оглядачі почали лише цього року, а вже 10 березня три таких боєприпаси прилетіли по Мирнограду на Донеччині. Особлива небезпека цієї зброї в тому, що її можна запускати як із землі, так і з повітря: або із РСЗВ «Смерч» і «Торнадо»-С, або з винищувачів-бомбардувальників Су-34, Су-30 і Су-35. Останнім способом росіяни і скористалися вчора: за попередніми даними, літак запускав бомби за 90 кілометрів від Харкова з території Бєлгородської області (або трохи далі).

УМПБ Д-30. Фото з російських пабліків

Якщо вірити російським військовим оглядачам, УМПБ Д-30 може вражати цілі на відстані 120 км та маневрувати в повітрі, обходячи радари. На полі бою ця зброя з’явилася взимку 2024 року і одразу викликала занепокоєння у військових аналітиків «Інституту вивчення війни».

«Російська оборонно-промислова база намагається масово виробляти керовані планерні бомби УМПБ. Російські війська, ймовірно, намагатимуться запустити серійне виробництво керованих планерних бомб УМПБ та розширити їхнє застосування на всій лінії фронту», — попереджали взимку експерти ISW.

Поки що таких боєприпасів у Росії обмаль, але якщо ворог зможе налагодити серійне виробництво УМПБ, Харків чекають неприємності.

«Якщо позначити на карті рубіж, куди були прильоти сьогодні, то мінімум третина Харкова може бути перетворена на руїни з території РФ без застосування крилатих/балістичних ракет. Боєприпас, яким Росія тренується вбивати дітей у Харкові, поки що сируватий, але має більшу руйнівну силу порівняно з С-300 і — головне — через час (місяці) може вироблятися в товарних кількостях», — вважає військовий експерт, колишній радник міністра оборони України Олексій Копитько.

Це задача для F-16

Того ж дня, після успішного бомбардування дитячого майданчика в Харкові, росіяни знову застосували найновішу потужну зброю для вбивства українських дітей. У селищі Борова Ізюмського району увечері 27 березня стався обстріл. Поранення отримав 12-річний хлопчик, який згодом помер у лікарні. Спершу поліцейські подумали, що селище обстріляли КАБами, але, як і у випадку з Харковом, ці припущення були хибними. У Боровій росіяни знову застосували свій новий винахід — Гром-Е1.

Це — гібрид плануючої бомби та ракети, її крила розкриваються в повітрі. Боєприпас створений на основі ракети «повітря – земля» Х-38 і, на відміну від УМПБ Д-30, був прийнятий на озброєння вже давно, ще 2013-го року. Але в Україні ці ракетобомби почали застосовувати лише в 2023-му. На початку березня минулого року росіяни намагалися скинути «Гром» на позиції українських військових на Донбасі, але боєприпас відмовився летіти далеко та впав на околицях Донецька. Тоді про це писали пабліки окупованого міста. Окупанти намагалися запевнити, що на Донецьк впала натівська JDAM-ER, але багато хто упізнав на фото уламків модифіковану радянську ФАБ-500.

Такою ракетою 28 березня вбили дитину в Боровій. Фото з російських пабліків

Того ж року відбувся «дебют» «Грому» на Харківщині. 19 вересня росіяни завдали удару по мосту, яким в той час рухався волонтерський автомобіль. Загинули шестеро людей.

«Гром-Е1», як і універсальний міжвидовий планерний боєприпас, може летіти на відстань 120 км, якщо його скинути з літака. Принаймні, це стверджують росіяни. Така здатність вражати цілі з далекої дистанції робить цю нову зброю ще небезпечнішою, ніж КАБи, які летять на 40-70 км — ворожим пілотам не обов’язково ризикувати собою та залітати в зону дії українських систем ППО. З мінусів — ці нові розробки поки що не дуже точні.

У світі знайдеться не так і багато систем, що здатні протистояти цим новим російським розробкам. Збивати сам боєприпас в даному випадку малоймовірно та нераціонально, стверджують експерти, тому треба збивати літак. З цим упорався б комплекс Patriot, що здатен вражати цілі на відстані 150 км, а також літаки F-16, здатні нести ракети з дальністю ураження до 300–500 км. Але систем Patriot очевидно недостатьо, а літаків F-16 в Україні немає взагалі.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова