Керівники громад з Луганщини у Харкові 8 травня вшанувати пам’ять загиблих: «Наша територія перебуває в окупації»

За інформацією: Суспільне Харків.

Олег Сліпець. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Ця дата для мене особисто і для всієї нашої території, для всіх наших луганчан, переселенців і з Луганської області, і зі Сватівського району, — одна з найважливіших. День пам’яті про те, що було, і День пам’яті за тих хлопців, які зараз захищають, боронять нашу територію і нашу державу", — говорить Олег Сліпець.

Розуміємо, наскільки все кардинально змінилося: і в людях, і у відношенні до того, що відбувається. Я впевнений, що все буде добре, що перемога за нами.

Меморіал Слави у Харкові, 8 травня 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

Меморіал Слави у Харкові, 8 травня 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

З Куп’янським районом Харківщини межує Нижньодуванська громада на Луганщині, яку очолює Сергій Корощенко. Він каже, у частині населених пунктів під окупацією залишаються 80% людей.

"Потерпають від гоніння, від переслідувань всього українського, чого не можна там проявити. Тому, звісно, є така проблема, що люди, можливо, понесуть квіти до пам’ятників 9 травня на тих територіях, але ви самі розумієте, що це вже матиме інший вигляд. Це вже як пропаганда 9 травня, хоча весь світ відзначає цю дату 8 травня саме", — каже Сергій Корощенко.

Ми у Харкові відкрили гуманітарний хаб, допомагаємо нашим переселенцям, розвантажуємо наших колег по Харківській області, щоб простіше їм було з цим питанням, тому що нагальних проблем у них багато через постійні обстріли.

Сергій Корощенко. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Зараз ми боремося з проявом фашизму — з рашизмом. Ті люди, які весь час агітували, кричали, що вони борці з фашизмом, вони зараз вдертися на нашу територію і займаються репресіями, примушуванням, гонінням всього українського, що є на тій багато території. Ми підтримуємо звʼязок з нашими жителями", — каже Корощенко.

Керівник Новопсковської селищної військової адміністрації Микола Старцев на початку повномасштабного вторгнення приєднався до харківської тероборони. У її складі брав участь в обороні Харкова та в наступі 2022 року.

Микола Старцев. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Цей день — так, добре, що ми з усякої помпезності його святкуємо, а лише це пам’ять про загиблих у Другій світовій війні. Для мене це теж особливо, бо мій дідусь теж загинув у 1944 році на війні", — говорить Микола Старцев.

До 2022 року ми прекрасно розвивали громаду, ремонтували школи. За останні 5-7 років ми зробили більше, ніж за попередні роки незалежності. Квітуча громада була. Ми брали приклад із Харкова, бо тут чистота, ми робили так само у себе. Прийшли садисти, дика нація

Новости Харькова