Петиція про Глісаду Джуса набрала необхідну кількість голосів: рішення за мером

Харків'янин Андрій Пільщиков був одним із амбасадорів надання Україні F-16.

Петиція про перейменування в’їзду Трінклера у Харкові на Глісаду Джуса набрала необхідну кількість голосів.

Збір підписів розпочався 25 лютого. Щоб петицію розглянув харківський міський голова, вона мала набрати 5000 підписів протягом трьох місяців. Звернення достроково набрало необхідну кількість голосів. Наразі його підписали 5005 людей. Відповідна петиція опублікована на сайті Харківської міської ради.

Нагадаємо, петицію про перейменування в’їзду Трінклера у Харкові на честь загиблого льотчика Андрія Пільщикова (позивний «Джус»), який загинув 25 серпня 2023 року під час авіатрощі на Житомирщині, написала Софія Васецька.

Андрій Пільщиков народився 3 лютого 1993 року у Харкові, закінчив гімназію №116. У 2010 році вступив до Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», за рік — до Харківського національного університету Повітряних сил. Потім служив льотчиком-винищувачем у 40-й бригаді тактичної авіації.

У 2018 році пройшов міжнародні навчання «Чисте небо», за рік навчався у Каліфорнії. Тоді американські побратими дали йому позивний — «Джус», оскільки він не вживав алкоголь, лише сік (Juice).

Під час повномасштабної війни повернувся до армії. Був у складі підрозділу, який називали «Привидами Києва». У 2022 році став кавалером ордена «За мужність» III ступеня. Джус був амбасадором надання Україні винищувачів  F-16.

Загинув Андрій Пільщиков 25 серпня 2023 року. У той день зіткнулися два навчально-бойових літаки. Це сталося неподалік села Сінгури на Житомирщині. Окрім Пільщикова, загинули ще два пілоти — В’ячеслав Мінка та Сергій Проказін. Державне бюро розслідувань вивчає три версії зіткнення літаків — технічна несправність літаків, помилка пілотів, порушення при організації здійснення польотів.

Авторка петиції Васецька вважає, що пам’ять Андрія Пільщикова потрібно вшанувати перейменування в’їзду Трінклера на його честь.

«Перейменування в’їзду Трінклера на Глісаду Джуса, яка проходить між корпусами ХНУПСу, у якому навчався Андрій Пільщиков, — це безмежна повага до Героя, вдячність, шана, гордість та пам’ять про нього. Ми хочемо закарбувати назавжди Окриленість Джуса, Вогонь якої не згасне ніколи, а його самовіддане служіння Україні та унікальні здобутки як Офіцера і Громадянина будуть ще більше надихати молодих льотчиків України та всього світу!», — пояснила Васецька.

Глісада — це траєкторія польоту літального апарата, за якою він знижується перед посадкою. 

Як писав KharkovNEWS.info, ще у жовтні на сайті президента була оприлюднена петиція від імені Юлії Корпан щодо посмертного надання звання «Герой України» харківському льотчику Андрію Пільщикову. Вона мала набрати 25 000 підписів за три місяці, аби її розглянув президент. За 15 днів петицію підтримали 25 497 людей. Станом на 27 березня петиція знаходиться на розгляді президента.

Джерело

Новости Харькова