Переправляє людей на човні, бо дамба зруйнована війною. Історія підлітка з Харківщини

За інформацією: Суспільне Харків.

Даниїл Бахмуський. Січень 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

До повномасштабної війни навчався на байдариста, а з вересня допомагає човнарем. У свої 15 років Даниїл Бахмутський переправляє людей через Печенізьке водосховище на Харківщині. Тутешній міст був знищений внаслідок боїв. Підліток щодня долав 8 кілометрів, щоб дістатися переправи. Спочатку їздив велосипедом, потім пересів на мопед. А коли мопед зламався, Даниїлу через соцмережі зібрали гроші на новий транспорт.

Як човнарю передали мопед та чому хлопець вирішив перевозити людей — Суспільне Харків.

Переправа

До Печенізького водосховища на Харківщині Даниїл Бахмутський приходив порибалити до повномасштабної війни й піврічної окупації Старосалтівської громади. Зараз у свої 15 років Даниїл допомагає на переправі.

"Можна допомогти людям. А що? Сидіти у селі? Там, де немає світла та інтернету, і немає друзів. Усі повиїжджали. Це таке собі", — пояснює Даниїл.

До лютневого вторгнення Даниїл навчався греблі у спортивному коледжі, а після вересневого контрнаступу Збройних Сил як човнар став перевозити людей.

"Труну перевозив. Помер якийсь хлопець, ми його перевозили. Я у подробиці не влізав", — каже Бахмутський.

У Старому Салтові переправляють газові балони на човнах. Січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Даниїл каже: працює на переправі щодня з 8:00 до 17:00: "Якщо просять залишитися, то й до 21:00".

Мотоцикл

Даниїл живе за 8 кілометрів від переправи. Говорить, спочатку приїздив сюди велосипедом, потім пересів на мопед. Коли зламався мопед, з новим допоміг знайомий — харківський фотограф Павло Дорогой.

"Якось ми так дуже з ним здружилися. Я бачив, що у нього був цей старий мотоцикл. Він казав, що окрім нього нічим добратися додому і сюди на переправу. У нього була мрія дуже давно — це крос-мотоцикл. Чому б не здійснити мрію дитини, бо він — дитина", — говорить Павло.

Працювати на цій переправі — це в принципі небезпечно, це не дитяча справа. Але він з цим гарно справляється. Павло Дорогойфотограф

Дорогой каже: за 2 дні зібрав гроші на мотоцикл у соцмережах — близько 75 тисяч гривень. Перед покупкою радився з батьками Дані — ті не заперечували.

Із самого дитинства батькам мозок виносив. Тепер найкрутіший на селі. Даниїл Бахмутський

"Звичайно, це небезпечна штука. І я буду намагатися, щоб він десь тренувався саме по мотокросу, буду шукати якісь державні або приватні школи чи викладачів, які зможуть допомогти йому краще опанувати мотоцикл. Щоб Даня знав, що з ним робити в екстремальних ситуаціях", — говорить Павло Дорогой.

Даниїл Бахмуський. Січень 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

Їздити на новому мотоциклі Даниїл зможе, коли йому виповниться 16 років і він отримає водійські права.

Новости Харькова