Неподалік Харкова позбулися вулиці Кушнарьова

Перейменування відбулося у Пісочинській громаді.

Замість вулиці Кушнарьова з’явилася вулиця Єдності.

У Пісочинській громаді перейменували топоніми. Відповідне рішення №27/36 щодо перейменування ухвалили депутати Пісочинської селищної ради на сесії, яка проходила 22 грудня 2023 року. Перелік перейменованих топонімів опублікувала селищна рада у четвер 15 лютого.

Згідно із рішенням, перейменовано 67 вулиць, провулків та в’їздів, розташованих у п’яти населених пунктах — селищах Пісочин, Коротич, Березівка та селах Рай-Оленівка, Стара Московка. Зокрема, у Пісочині нові назви отримали 40 топонімів, у Коротичі — 15, у Березівці — вісім. Ще по дві вулиці перейменовані у Рай-Оленівці та Старій Московці.

Громада позбулася назв на честь російських письменників Горького, Толстого, Лермонтова, Чехова, Тургенєва та Пушкіна, космонавта Гагаріна, жінки-червоноармійця Космодем’янської, військових Суворова, Челюскіна, біолога Мічуріна, льотчика Чкалова, свята 1 Травня. Також кілька назв мали у складі належність до Москви (Новомосковська, Старомосковська).

У громаді з’явилися вулиці на честь єдності, свободи, волонтерів, Європи, захисників України, Золочева, Дніпра, а також історика Михайла Грушевського, письменника Григорія Сковороди.

Окрім цього, вулиця у Пісочині на честь Євгена Кушнарьова стала Європейською. Нагадаємо, Кушнарьов був мером Харкова із 1990 до 1996 року, головою адміністрації президента із 1996 до 1998 року. У 2000 році очолив Харківську обласну держадміністрацію, у 2004 році — Харківську облраду. Був одним із лідерів «Партії регіонів».

Ще один топонім у Пісочині, провулок Транспортний, став вулицею. Крім того, отримав назву на честь загиблих захисників України Костянтина Беліменка та його батька Дмитра. Вони були жителями Пісочина. Костянтин загинув у бою за Маріуполь у березні 2022 року, Дмитро помер після того, як отримав пораненням від артобстрілу з боку росіян біля Бахмута.

Перелік: Пісочинська селищна рада

Як писав KharkovNEWS.info, у Липцях пропонують позбавитися російських та радянських назв. У переліку — понад 200 топонімів, серед яких назви, пов’язані з імперськими або радянськими діячами чи святами.

Джерело

Новости Харькова