Немає такого озброєння, яке б Росія не застосовувала по Харкову — Інститут Бокаріуса 

За час війни проведено понад 16 000 експертиз у зруйнованих та пошкоджених будівлях.

Росія завдає ударів по Харкову майже з усіх видів озброєння, яке має.

Із початку війни співробітники наукового центру «Інститут судових експертиз ім. заслуженого професора Бокаріуса» провели понад 16 000 судових експертиз щодо будівель у Харківській області, які були зруйновані або пошкоджені через обстріли. Про це пише «Суспільне» з посиланням на заступника директора Інституту Бокаріуса Ігоря Богданюка.

«Немає такого озброєння, яка зараз знаходиться на озброєнні російської армії, яке б не використовувалося по місту Харкову й Харківській області. Понад 10 артилерійських систем, починаючи від 100-міліметрових «Рапір» і закінчуючи «Тюльпанами» 240-міліметровими. Усі системи РСЗВ: «Гради», «Солнцепьоки», «Іскандери», ракети «повітря-земля», Х-101, Х-505, крилаті ракети», — каже Богданюк.

За інформацією Ігоря Богданюка, 80% руйнувань зафіксували у житлових будинках. Найбільша одночасна шкода через руйнування внаслідок обстрілу складає 700 мільйонів гривень — це одне з підприємств Харкова. Загальну суму збитків за всіма проведеними експертизами поки не підраховували.

Експертизи в Інституті Бокаріуса проводять за допомогою 3D-сканера, що дозволяє точно встановити дані та швидко провести аналіз. Ним вони фіксують руйнування на місці обстрілу. Зображення зі сканера аналізують у лабораторії. Обсяг завданої шкоди визначають експерти-будівельники.

«Застосування 3D-сканера та спеціальної програми дозволяє з точністю до одного міліметра встановити розміри на будівлях, спорудженнях та інших об’єктах. Якщо б не застосовували 3D-сканери, якщо б не використовували ці прогресивні технології, то виконання цих комплексних експертиз зайняло би, тільки один огляд, 3-4 дні, а в деяких випадках і більше», — зазначив завідувач інженерно-технічної лабораторії Володимир Сабадаш.

Як писав KharkovNEWS.info, Харківщина входить у перелік областей із найбільшими руйнуваннями об’єктів культури. Найбільших втрат зазнала культурна інфраструктура в Донецькій, Київській, Харківській, Луганській, Миколаївській, Запорізькій, Сумській та Херсонській областях.

Джерело

Новости Харькова