«Не робіть трагедії»: у Сухопутних військах пояснили відхід ЗСУ з позицій на Харківщині

Окупанти захопили Крохмальне у Куп'янському районі.

Залишатися у Крохмальному для українських захисників було небезпечно, вони відійшли на більш захищені позиції.

На Куп’янському напрямку російські окупанти розпочали активно наступати ще з початку жовтня 2023 року. Вони прагнули захопити село Синьківку та вийти на місто Куп’янськ, проте досягти мети їм досі не вдається. До атак залучали штурмові підрозділи та багато техніки. У неділю 21 січня стало відомо про те, що ворог захопив село Крохмальне у Куп’янському районі. За словами начальника служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимира Фітьо, до війни у цьому селі мешкали 45 людей. Зараз село повністю знищено, цивільних там немає. Попри це, росіяни видають окупацію Крохмального як велике досягнення. Фітьо зазначає: робити трагедії з окупації Крохмального не слід, бо життя захисників важливіші, територію вони відвоюють.

«Звичайно, кожен сантиметр нашої землі є важливим. Але у порівнянні в цій ситуації, яка склалася, життя військовослужбовців є важливішим. Ворог зайняв… Скажімо так, не в хороших умовах там знаходиться — під постійними обстрілами. І наші захисники знаходяться в активній обороні. А це дає можливість за кращої нагоди переходити до атакувальних дій, а також покращувати своє тактичне становище. Тому з цього не варто робити якоїсь трагедії. Тому що це рішення у першу чергу спрямовано на збереження життя українських військовослужбовців. А територію ми, звичайно, звільнимо, росіян всіх проженемо. І в них там, де вони зайшли, у Крохмальному, у них вже там дуже весела нічка була. Тому, думаю, що в них бажання ще кудись іти зменшилось автоматично», — сказав Фітьо в ефірі «Радіо Свобода».

За словами Фітьо, у січні окупанти розпочали більш активні наступи, проте змінили акцент із Куп’янського на Лиманський напрямок. Минулої доби атаки фіксували біля Синьківки (Харківська область), Тернів, Ямполівки й Білогорівки (Донеччина).

На Лимано-Куп’янському напрямку росіяни здійснили 24 авіаудари та застосували 54 дрони. З артилерії та мінометів обстрілювали позиції захисників 810 разів, що більше ніж було у грудні (від 400 до 600). Українські захисники знищили 187 окупантів і 79 одиниць їхньої військової техніки, зокрема шість танків, шість бойових машин, два бронетранспортери, два багатоцільових легких броньованих транспортерів та один бронеавтомобіль «Тигр». Як зазначив Фітьо, окупанти зазнають великих втрат як в особовому складі, так і у техніці, українська армія стала знищувати більше техніки. Захоплення Крохмального Путін хоче використати як демонстрацію хоч якоїсь перемоги перед виборами.

«Ми бачимо збільшення використання саме танків для підтримки атакувальних дій. Тому що наближається період виборів, терміни, яких потрібно дати якусь перемогу, а перемог наразі немає. Тому те, що вони зайняли залишки, руїни від Крохмального, вони будуть подавати, звичайно, як надзвичайну таку велику перемогу, що це вони чуть ли в Париж не зайшли, але ми маємо розуміти, що для нас життя наших військовослужбовців це є найбільша цінність, а для російського суспільства, армії це всього-на-всього ресурс», — сказав Фітьо.

Як писав KharkovNEWS.info, 21 січня Володимир Фітьо підтвердив інформацію про те, що російські військові окупували село Крохмальне. Українськ армія відійшла з позицій у Крохмальному на більш підготовлені рубежі.

Джерело

Новости Харькова