Нашестя лисиць. У Харківській області різко зросла кількість скажених тварин

Вакцинацію не проводили майже два роки.

Скажені тварини усе частіше нападають на людей. У Держспоживслужбі Харківської області б’ють на сполох: ветеринарів не вистачає, а жителі приватного сектору часто відмовляються вакцинувати домашніх котів та собак.

Три місяці тому у Лозівській громаді лисиця забігла на приватне подвір’я та покусала господарку — це сталося вперше за два роки. З того часу кількість нападів скажених тварин, диких та домашніх, лише зростає. Основна причина — війна, що перешкоджає роботі ветеринарної служби.

Тварини тікають від війни

До 2022 року кількість скажених тварин у Харківській області і в Україні взагалі стабільно зменшувалася. Якщо в 2018 році ветеринари країни зареєстрували 1466 випадків сказу, то у 2021-му — лише 641. Усе змінила війна. З 2022 року в Харківській області не проводилася вакцинація диких тварин, і обмежено проводилась вакцинація тварин домашніх. Через це вони почали хворіти.

З початку 2023 року на території Харківської області зареєстровано 30 випадків сказу у тварин, зокрема 8 випадків серед собак, 15 – серед котів, 5 випадків сказу діагностовано в лисиць та по одному у великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби. Такі дані оприлюднила Держспоживслужба на 21 вересня. А 27 числа ще один домашній кіт напав на господарку в селі Іванівка Чугуївського району. Цей район — один із лідерів за темпами поширення сказу.

«Найбільше випадків сказу тварин зареєстровано на території Ізюмського та Лозівського районів —11 та 9 відповідно, п’ять — на території Чугуївського району, п’ять — у Куп’янському», — повідомили в Держспоживслужбі Харківської області. 

Усі ці райони схожі тим, що неподалік від них або на їхній території тривали чи досі тривають бойові дії. Єдиний виняток — Красноградський район, де було зареєстровано два випадки сказу домашніх тварин.

Ветеринари Чугуївського району вважають, що основною причиною поширення хвороби стала велика кількість лисиць. Хоча ці дикі звірі рідше нападають на людей, ніж домашні коти та собаки, але лисиці кусають домашніх тварин, а вже ті передають сказ своїм господарям. 

Ветеринари розкидають вакцину в лісі. Фото: Держспоживслужба

«Із боку місць бойових дій іде міграція тварин. Тварини все-таки теж розуміють, що відбувається, тому поголів’я лисиць мігрує. Їхню чисельність ніхто не контролює, два роки їх не відстрілюють. Коли докосять соняшник та кукурудзу, усі лисиці підуть у населені пункти. Мабуть, ми тоді і ночуватимемо на роботі», — розповів KharkovNEWS.info про ситуацію завідувач Чугуївської дільниці ветеринарної медицини Володимир Місюра.

Раніше диких тварин вакцинували, розкидаючи вакцину з літаків над лісами та полями. Зараз, в умовах війни, здійняти цивільний літак в небо неможливо, тому ветеринари разом з лісниками обходитимуть території та розкидатимуть вакцину вручну.

«Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині — желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Вона цілком безпечна для людей і тварин. 

Кампанія вакцинації почалася 27 вересня і триватиме до 6 жовтня. Брикети з вакциною розкидатимуть на території Красноградського, Лозівського, частини Богодухівського (окрім Золочівської громади) районів. У Харківському районі вакцинацію диких тварин проведуть лише в Нововодолазькій громаді, а в Чугуївському — лише в Зміївській. Обійти ліси інших громад зараз неможливо — є ризик, що там лишились вибухонебезпечні предмети.

Не вистачає лікарів

Зараз триває вакцинація і домашніх тварин. На офіційних сайтах громад з’являються оголошення про час проведення вакцинації, коли ветеринари ходять дворами та роблять уколи домашнім тваринам. Власники тварин можуть самостійно звернутися до місцевої ветеринарної служби. Вартість послуги профілактичного щеплення становить 9,80 грн, сама ж вакцина безкоштовна.

За даними ветеринарних лікарів, вакцин вистачає, а от робочих рук — ні.

«До реформи ветеринарної служби в Чугуївському районі було 36 чоловік, зараз залишилось чотири лікаря, фельдшер, три санітари та сторож. Я фізично всього не встигаю робити, бо у нас навіть бухгалтерії немає», — каже Володимир Місюра.

Інфографіка: Держспоживслужба

За його словами, власники тварин теж часто поводяться безвідповідально: у 20% випадків ветеринарним лікарям, що здійснюють обхід дворів, відмовляють у вакцинації. 

У «Харківський обласному центр контролю та профілактики хвороб» пояснюють, що вакцинація домашніх тварин — найкращий спосіб захистити їх і себе від сказу. Навіть якщо скажена лисиця або собака покусає вакциновану домашню тварину, вона не захворіє, відповідно, не нападатиме на господарів. 

У 2023 році в Харківській області фактів зараження людей сказом не було, але минулого року від сказу померла людина. Лікування від цієї хвороби не існує, але можна врятувати життя, якщо одразу після укусу звернутися до лікаря. Спеціалісти з ветеринарної медицини радять обробити місце укусу 20% мильним розчином і антисептиками, накласти пов’язку і негайно їхати  в травмпункт для призначення курсу антирабічних щеплень. Препарати в області є, але в обмеженій кількості. 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова