На полях Харківщини виявили збільшення кількості шкідників

Яйцекладки знайшли у трьох районах регіону.

Аграріїв Харківщини просять своєчасно провести обробку рослин при виявленні великої кількості шкідників.

Цього тижня у Богодухівському, Лозівському та Чугуївському районах виявили яйцекладки клопа шкідливої черепашки. Вони знаходилися у посівах озимих зернових колосових культур. Загалом у цих та інших районах регіону стає більше шкідників. Відповідне термінове сигналізаційне повідомлення щодо появи та розвитку головних шкідників і хвороб сільськогосподарських культур опублікували у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області.

«За даними спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, впродовж останнього тижня в посівах озимих зернових колосових культур Богодухівського, Лозівського й Чугуївського районів відмічено початок яйцекладки клопа шкідливої черепашки за чисельності 0,1-1 яйцекладок на квадратний метр. У зазначених та інших районах зростає заселеність озимих зернових колосових культур пшеничним трипсом, злаковими попелицями та п’явицями», — зазначили у ГУ Держпродспоживслужби.

Крім того, у посівах озимої пшениці поширюються борошниста роса (грибкове захворювання рослин, яке викликають мікроскопічні гриби), септоріоз (Septoria є родом патогенних грибів) та кореневі гнилі. У ГУ Держпродспоживслужби попередили про те, що опади та помірні температури можуть сприяти поширенню цих хвороб. Тому аграріям Харківщини нагадують про необхідність своєчасного проведення хімічних обробок у разі великої кількості шкідників.

«Сільгосптоваровиробникам рекомендується взяти під постійний контроль фітосанітарний стан посівів озимих та ярих зернових культур і за перевищення економічного порогу шкідливості шкідників і хвороб вжити заходи щодо проведення своєчасних хімічних обробок дозволеними до використання інсектицидами та фунгіцидами, дотримуючись регламентів їх застосування та забезпеченням збереження корисної ентомофауни й медоносних бджіл», — звернулися у ГУ Держпродспоживслужби.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харківській області планують засіяти на 20% більше полів у порівнянні з минулим роком. Весняно-польові роботи проводять у Лозівському, Красноградському та частинах Богодухівського, Харківського і Чугуївського районів.

Джерело

Новости Харькова