На Харківщині пропонують назвати вулицю на честь Івана Сірка

Жителів Малинівської громади запрошують на громадське обговорення.

Перейменувати планують топоніми на честь радянських і російських письменників, льотчиків і біолога.

У Малинівській громаді Чугуївського району хочуть перейменувати вулиці із радянськими та російськими назвами. Для цього селищна військова адміністрація оголосила громадське обговорення. Воно триватиме до 15 вересня. 

«На виконання вимог Законів України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про географічні назви», «Про засади державної мовної політики», «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», з метою подолання наслідків русифікації та тоталітаризму Малинівська селищна рада пропонує мешканцям долучитися до громадського обговорення з питання перейменування вулиць, провулків та майдану Малинівської територіальної громади, які підлягають деколонізації», — зазначили у селищні раді.

У переліку на перейменування — 12 вулиць і провулків у трьох населених пунктах: селищі Малинівка та селах Стара Гнилиця й Мосьпанове. Замість радянських вулиць можуть з’явитися Солов’їна, Єдності та Івана Сірка.

Перейменувати хочуть:

Селище Малинівка:

1. Вулицю 1-го Травня — на Солов’їну або Затишну,

2. майдан 1-го Травня — на майдан Єдності або Свободи,

3. вулицю Горького — на вулицю Світанкову або Зелену,

4. вулицю Івана Кожедуба — на вулицю Івана Сірка,

5. вулицю Мічуріна — на вулицю Виноградну або Левадну,

6. провулок Мічуріна — на провулок Виноградний або Левадний,

7. вулицю Некрасова — на вулицю Лугову,

8. вулиця Пушкіна — на вулицю Малинову або Кобзареву,

9. провулок Пушкіна — на провулок Малиновий або Кобзаревий,

10. вулицю Чкалова — на вулицю Слобожанську або Серпневу.

Село Стара Гнилиця:

  • вулицю 40 років Перемоги — на вулицю Захисників.

Село Мосьпанове:

  • вулицю 40 років Перемоги — на вулицю Сонячну або Церковну.

Надсилати свої пропозиції щодо перейменування вулиць можна за адресою: Чугуївський район, селище Малинівка, вулиця Соїча, 5-А, кабінет №5. Також жителі можуть відправити електронні листи на адресу: [email protected]. У листах потрібно вказати прізвище, ім’я та по батькові, адресу й контактний номер.

Анонімні пропозиції не будуть приймати. Результати обговорення обіцяють опублікувати на сайті Малинівської селищної ради упродовж 14 днів після завершення строку подання пропозицій.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові хочуть перейменувати три вулиці та два провулки. Голосування вже розпочалося. Це вулиці і провулки, які досі носили імена людей, пов’язаних із СРСР. Натомість пропонується надати їм назви на честь українського письменника, ученого і загиблих героїв.

Джерело

Новости Харькова