Мріяв стати пілотом. На війні загинув харків’янин, командир екіпажу безпілотників

Вадим Мац служив у "Хартії".

Вадимові Мацу було 25 років.

На війні загинув командир екіпажу розвідувально-ударних безпілотних авіакомплексів 13-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії України «Хартія» Вадим Мац. Це сталося у ніч із 26 на 27 грудня 2023 року. Захисник виконував бойове завдання у селі Серебрянка на Донеччині, коли росіяни вдарили авіаційною бомбою по його бліндажу. Про загибель військового стало відомо тільки зараз.

Вадим Мац народився 25 січня 1998 року у Харкові. У 2015 році закінчив Кадетський корпус, потім навчався у Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого та працював бортпровідником, згодом вступив до Льотної академії Національного авіауніверситету. 

Під час повномасштабного вторгнення був волонтером. Із початку війни допомагав жителям Харкова, перші чотири місяці щодня відвозив бійцям 92-ї бригади продукти, речі й проводив збір коштів на безпілотники. У липні 2022 року долучився до добровольчого батальйону «Хартія» (зараз це 13-та бригада Нацгвардії України), став оператором безпілотника. За час служби боронив Україну у Соледарі та Бахмуті на Донеччині.

«У квітні 2023 року став на захист держави у складі Національної Гвардії України. За контрактом призначений командиром взводу – командиром 1-го екіпажу безпілотних авіаційних комплексів взводу розвідувально-ударних безпілотних авіаційних комплексів роти ударних безпілотних авіаційних комплексів спеціального призначення в/ч 3102. Вадим із честю та відданістю Україні був вірний Присязі українському народові, захищаючи рідну землю з неба. Мужньо та самовіддано давав відсіч окупантам», — розповіли у Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого.

Вадим Мац посмертно нагороджений орденом «За мужність» II ступеню. Президента України просять присвоїти Вадиму звання «Героя України». Відповідна петиція від імені Євгенії Шеховцової опублікована на сайті президента. Наразі петиція набрала 15 864 підписів. Щоб Володимир Зеленський розглянув її, необхідно набрати не менше ніж 25 000 підписів протягом трьох місяців із дня опублікування. Підтримати звернення можна за посиланням тут.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харківській області попрощалися із навідником. Анатолій Абросімов загинув на Донеччині.

Джерело

Новости Харькова