Мільйонні переплати під час ремонту моста в Ізюмі: ціни обіцяють перевірити

Держагентство відновлення доручило проаналізувати ціни на будматеріали.

Служба відновлення перевірить ціни та логістичну складову доставки бетону до мосту в Ізюмі.

Після публікації матеріалу «Наших грошей» щодо завищених цін на доставку бетону під час відбудови мосту через річку Сіверський Донець в Ізюмі Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури України доручило керівництву Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області провести позаплановий аудит відповідного кошторису, аби встановити ринкову вартість послуг. Перевірка ще триває..

«На даний момент вже встановлено, що ціна на бетон в офіційному кошторисі ТОВ «Техно-Буд-Центр» дійсно перевищує ціну, яка була надана підряднику Службою відновлення Харківської області за результатом відповідного аналізу ринку», — розповіли у Держагентстві відновлення.

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області заклала ринковы відпускні ціни на бетон для визначення ціни в інвесторському кошторисі: бетон B25 W6 за ціною 2987 гривень за кубометр, B30 W6 — за 3124 гривні за кубометр (ПДВ). Однак логістичну складову доставки рахували за усередненими показниками провізної плати (затверджені Міністерством інфраструктури України). 

«Вона визначає, що витрати на транспортування матеріалів обчислюють за середніми показниками вартості витрат на 1 т вантажу та середньою відстанню. Наразі вартість перевезення 1 м3 на 80 км дорівнює 2870,27 грн/м3 з ПДВ. Оскільки за статистичними даними, ринок пропонує і нижчу ціну, ніж затверджена Мінінфраструктури, Агентство прийняло рішення про перевірку та за потреби — перерахунок ціни», — пояснили у Держагентстві.

Окрім цього, Держагентство відновлення зазначило, що вартість у кошторисі включає не лише будівельний матеріал і доставку. Сюди входять також загальновиробничі й адміністративні витрати.Такий підхід пропонує міжнародна система CESMM. Держагентство відновлення користується нею під час дорожнього будівництва.

«Це не впливає на вартість матеріалу, а лише включає прибуток та загальновиробничі витрати по об’єкту не окремою складовою, а у вартість робіт та послуг. За кошторисом, відпускна ціна одного кубометру становить 2987,23 грн, доставка (117,2 км) — 2504,03 грн, всього кошторисна ціна — 5491,26 грн. Також в остаточну вартість включені загальновиробничі витрати — 549,13 грн, адміністративні витрати — 164,74 грн та прибуток — 11% — 604,04 грн. Відтак ціна, яку надав підрядник, дорівнює 6809,17 грн (без ПДВ)», — сказано у поясненні Агентства.

Як писав KharkovNEWS.info, наприкінці вересня «Наші гроші» з’ясували, що при реконструкції автомобільного мосту на кілометрі 626+260 траси М-03 сполученням Київ — Харків — Довжанський в Ізюмі було переплачено 32 мільйони гривень. Загальна вартість реконструкції становила 656 мільйонів гривень.

У Службі відновлення у Харківській області відреагували на звинувачення у переплатах на ремонті мосту в Ізюмі. Керівник Служби автодоріг Харківщини пояснив, що деякі розрахунки журналістів видання «Наші гроші» були помилковими, а на деякі ціни вони не могли впливати через застосування нових методик розрахунку вартості робіт. 

Джерело

Новости Харькова