Малювання та терапія з собакою: як у харківській підземці надають психологічну допомогу дітям

За інформацією: Суспільне Харків.

Терапевтичні заняття з собакою для дітей у Харкові. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

У Харкові діти разом з дорослими безплатно відвідують терапевтичні заняття на станції метрополітену у рамках проєкту, який започаткував фонд UNICEF. Завдяки грі з золотистим ретривером Джулі вони справляються із психологічними проблемами та занепокоєнням в умовах повномасштабної війни.

Заняття проводять волонтери проєкту "Спільно" для підтримки, розваги та безпеки дітей, каже волонтерка Ілона Гончаренко.

Волонтерка Ілона Гончаренко. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

"Дітки можуть прийти погратися та поспілкуватися. Ми проводимо з ними різні майстер-класи, виготовляємо поробки. У нашому випадку, це й перебувати в безпеці, бо навіть коли повітряні тривоги, наші точки працюють. Присутність біля дитини дорослого обов'язкова", — пояснює Ілона Гончаренко.

Терапевтичні заняття для дітей у Харкові. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

Анна Сичова вперше привела двох доньок на терапевтичні заняття.

"Дуже багато дітей, шум-гам, але здорово. Тут малювання, ліпка є. Ще будемо ходити. Тому що діти вдома цілими днями. З однолітками донька не спілкується, я за це дуже переживаю", — ділиться жителька Харкова Анна Сичова.

Жителька Харкова Анна Сичова з донькою. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

"Вона мені лапу подає, голос показує. Ще вертиться. Подобається дуже", — каже донька Анни Поліна Сичова.

З 7-річною правнучкою майже щодня сюди приходить Тетяна Шумська.

Жителька Харкова Тетяна Шумська. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

"Зараз канікули, немає навчання онлайн. Дуже добре, що хоча б зробили розвагу дітям. "Які миленькі собачки" — це її улюблена фраза цілий день. Просить: "Підемо до собачок", — розповідає Тетяна.

З осені заняття проводять у п'яти різних локаціях міста. Розклад оприлюднюють у соцмережах.

Терапевтичні заняття для дітей у Харкові. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

У Харкові заняття проводять на станціях метро:

  • "Перемога", "23 серпня", "Метробудівників", "Героїв праці" — з 9:00 до 18:00 та на "Південному вокзалі" — з 8:00 до 22:00.

Волонтерка Ілона розповідає: сама ходила на такі заняття з донькою в Черкасах, коли була переселенкою. Каже, проєкт допомагає дітям та їхнім батькам долати занепокоєння.

"Це немов з іншої реальності, бо на той час не було жодних гуртків, які б працювали. Коли повернулася до Харкова, то від знайомих дізналася, що ці проєкти стартують і у нас, вирішила також долучитися", — розповідає жінка.

Терапевтичні заняття для дітей у Харкові. Лютий 2023 року. Фото: Маргарита Дежкіна/Суспільне Харків

Волонтерка говорить, що діти можуть бути замкнутими, а проєкт допомагає їм розкритися, знайти друзів та відчути підтримку.

"Діти стали більш відкриті, вони комунікують один з одним. Якщо спочатку якось невпевнено заходили, у деяких навіть не було бажання, то вже за три місяці як ми відкриті, бачимо результат. Моя дитина прокидається і каже: "Хочу туди, на точку", навіть, коли я вдома", — ділиться Ілона.

Новости Харькова