Комунальне підприємство з Харківщини сплатить майже мільйон гривень фірмі з «чорного списку» АМКУ

Послуги закупили у Дергачах.

Фірмі «Фіалка», якій сплатять майже мільйон гривень, заборонили брати участь в аукціонах.

Комунальне підприємство «Дергачікомунсервіс» підписало п’ять угод із приватною виробничо-комерційною фірмою «Фіалка» про розробку проєктно-кошторисної документації з реконструкції зовнішніх мереж водопостачання та водовідведення багатоквартирних житлових будинків, розташованих на вулиці Садовій. Вартість договорів склала 860 000 гривень. Аукціон із закупівлі цих послуг не проводили, фірма занесене у «чорний список» Антимонопольного комітету України. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

«Угоди уклали без проведення відкритих торгів за непрозорою процедурою. Саме це дозволило комунальникам укласти угоду з фірмою «Фіалка», адже ця фірма знаходиться у «чорному списку» АМКУ і не може брати участь у відкритих торгах. У листопаді 2022 року Антимонопольний комітет України встановив, що приватна виробничо-комерційна фірма «Фіалка» та ТОВ «Стиль-Декор» змовились на тендері щодо реконструкції стадіону «Авангард». За це «Фіалці» призначили штраф у 91 мільйон гривень, «Стиль-декору» – майже 833 тисячі», — розповіли у ХАЦі.

Цим фірмам запропонували надати письмові пояснення, однак вони не стали цього робити. Докази змови «Фіалки» та «Стиль-Декору» вмістилися на 17 сторінках висновку АМКУ. Після цього фірмам заборонили брати участь в аукціонах. Рішення може бути оскаржене в суді. Наразі «Фіалка» вже намагається оскаржити його.

Змови та зв’язки між «Фіалкою», «Стиль-декором» й іншими пов’язаними фірмами журналісти та громадські активісти знаходять ще з 2016 року. До цього АМКУ вже двічі виносив штрафи «Фіалці» та «Стиль-Декору». Однак засновник «Фіалки», Юрій Фалко, заперечує зв’язки.

Раніше у Дергачах підписали кілька угод з фірмою «Архітоп» щодо виготовлення проєктної документації з капремонту прилеглої території багатоквартирних житлових будинків по вулиці Садовій. Вартість угод склала більше ніж чотири мільйони гривень. Аукціону також не проводили.

Як писав KharkovNEWS.info, харківські тепловики без торгів віддадуть два мільйони гривень на укладку асфальту.

Джерело

Новости Харькова