Командиру-розвіднику з Харківщини просять надати «Героя України»

Володимиру Зеленському написали звернення.

Олег Фадєєнко отримав важке поранення на Бахмутському напрямку, прикриваючи собою побратимів.

Президента України Володимира Зеленського просять посмертно присвоїти звання «Герой України» командиру розвідвзводу Олегу Фадєєнку з позивним «Малиш», який помер від важкого поранення у липні 2023 року. Відповідна петиція опублікована від імені Віталія Бодашевського на сайті президента.

«Пане Президенте, прошу Вас присвоїти звання «Герой України» (посмертно) молодшому лейтенанту Фадєєнку Олегу Віталійовичу («Малиш») 09.05.1996 р.н., військовослужбовцю ЗСУ 3 ОШБр, хороброму захиснику нашої Батьківщини, сильному, незламному командиру, лідеру, який вів усіх за собою, і кожен рівнявся на нього, чиїм наказам беззаперечно підкорялися всі. Уособлення принципу «перший серед рівних», найкращий з людей, вроджений воїн, нескінченно жорсткий по відношенню до ворогів, вірний друг, люблячий син, чоловік і батько», — сказано у петиції.

Олегу Фадєєнку було 27 років. До Збройних сил України він долучився 26 лютого 2022 року. Служив у складі спецпідрозділу Головного управління розвідки Kraken. Захищав Харків і Харківську область.

З листопада 2022 року перебував у складі 3-ї окремої штурмової бригади Сухопутних військ на посаді командира розвідувального взводу. Обороняв Херсонський та Бахмутський напрямки.

Під час виконання бойового завдання на Бахмутському напрямку отримав важкі поранення. Росіяни відкрили вогонь з артилерії, Олег Фадєєнко прикривав побратимів. Захисник помер 2 липня 2023 року у шпиталі. У нього залишилася родина.

«Олег із честю та гідністю виконував свій обов’язок, до останнього подиху залишався вірним своїм ідеям, своєму народу та своїй Батьківщині. Не кожен зможе, дивлячись смерті в очі, стояти з побратимами пліч-о-пліч, не боятися за своє життя, рятувати інших та мужньо боротися за свободу своєї країни. Наш дорогий друг, пам’ятаємо, якою ціною маємо свободу, незалежність та спокійний сон. Дякуємо за все. Слава Україні! Слава Герою!», — зазначив автор петиції Віталій Бодашевський.

Нагадаємо, президент розглядає петиції, якщо вони набирають не менше 25 000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців із дня їх опублікування. Підтримати петицію про надання Олегу Фадєєнку звання «Герой України» можна за посиланням тут. Наразі вона набрала 8150 підписів.

Як писав KharkovNEWS.info, у день, коли Олега Фадєєнка мали ховати, у Первомайському стався вибух. Росіяни вдарили по місту 4 липня «Іскандером». Ракета впала за кілометр від місця прощання. Постраждали 43 людини, у тому числі 12 дітей.

Джерело

Новости Харькова