Коли планують відбудувати зруйновану через війну лікарню на Харківщині

Лікарню в Ізюмі відновлюють з вересня 2023 року.

На відбудову потрібно два роки.

Відбудовувати зруйновану через війну Ізюмську центральну міську лікарню Піщанської Богоматері почали у вересні минулого року. Наразі там продовжують зводити новий корпус на місці зруйнованого, де знаходилося приймальне, реанімаційне та хірургічне відділення. Відновити приміщення у зруйнованому корпусі планують до травня. У планах, зокрема — побудова фізіотерапевтичного відділення у цьому ж корпусі. Повністю завершити роботи з відновлення лікарняного містечка хочуть до кінця 2025 року. Про це пише «Суспільне» із посиланням на медичного директора Ізюмської лікарні Піщанської Богоматері Богдана Бережного.

«Це буде комплексна програма реконструкції всіх приміщень. До травня 2024 року відновлять приміщення (зруйнованого корпусу — ред.), також тут зроблять фізіотерапевтичне відділення. Наша лікарня має статус кластерної, тому фізіотерапевтичне відділення — це пріоритетне завдання. На базі корпусу, який зараз демонтують, зведуть новітній корпус на чотири поверхи з приміщеннями для реанімації, операційного блоку, хірургічного, травматологічного відділень. Ще одна будівля — триповерховий корпус, де буде акушерсько-гінекологічне відділення й неонатологія», — пояснює медичний директор Богдан Бережний.

Загалом в Ізюмській лікарні зруйновані відділення анестезіології, реанімації, хірургічне відділення на три операційні, адміністративні приміщення, кабінет комп’ютерної томографії з технікою. Наразі лікарня вже отримала мобільний томограф (таких томографів усього два в Україні). На відбудову лікарні потрібно один мільярд 230 мільйонів гривень. Гроші дала Франція, Німеччина, Катар і Нідерланди.

Нову техніку для лікарні обіцяють надати міжнародні компанії. Це будуть апарати магнітно-резонансної терапії, комп’ютерної томографії, обладнання для рентгену, монітори, ультразвукові системи, електрокардіографи, систему моніторингу пацієнта під час наркозу, анестезіологічне обладнання.

Фото: «Суспільне»

Як писав KharkovNEWS.info, наприкінці 2022 року перша леді України Олена Зеленська на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі розповіла про лікарню в Ізюмі, яка постраждала через окупантів, та закликала допомогти відновити її.

У квітні 2023 року департамент капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації уклав угоду з Інститутом «Харківпроект» щодо розробки проєктної документації з реконструкції Ізюмської лікарні Піщанської Богоматері. Вартість угоди склала 4 320 000 гривень.

За розрахунками, на відновлення лікарні потрібно 1,2 мільярда гривень. Наприкінці вересня у лікарні розпочали демонтажні роботи. За демонтаж головного корпусу лікарні в Ізюмі сплатили півтора мільйона гривень. Заливати фундамент у зруйнованому корпусі лікарні почали на початку листопада.

Джерело

Новости Харькова