Кілька сіл у громаді на Харківщині закрили на в’їзд

Велика частина Золочівської громади щільно замінована.

За один раз окупанти випускали по Золочівській громаді 150 мін.

Кілька сін у Золочівській громаді частково чи повністю закриті для в’їзду громадян. Одне з таких, Червона Зоря, повністю закрито для мешканців через мінну небезпеку. Про це повідомив «Зорі» начальник Золочівської селищної військової адміністрації Віктор Коваленко.

«Ми туди не можемо людей запускати. Костянтинівка — на сьогодні шість людей мешкають, але така ж ситуація», — розповів Віктор Коваленко.

За словами Коваленка, проблема із поверненням мешканців є в селі Уди. Там також замінована територія. Мешканці вже можуть туди повернутися, однак для цього потрібно отримати відповідний дозвіл військової адміністрації. Окрім того, необхідно зателефонувати до Державної служби України з надзвичайних ситуацій (101) та залишити заявку, щоб приїхали сапери й обстежили територію домоволодіння. Тільки після цього надається дозвіл.

«Туди вже запускають, люди їздять. Але якщо у нас на сьогодні є проблема, яка пов’язана з тим, що тут небезпечно, то, безумовно, ми враховуємо ті пропозиції військові, які є. На сьогодні є домовленості, відповідний графік. Люди звертаються до Сергія Олександровича Столяренка. Він погоджує з тими визначеними людьми, й люди туди виїжджають на домогосподарства. Мало того, декілька сімей, які готові повернутися. І військові готові на те, що вони нададуть дозвіл повертатися у домогосподарства. Тому робиться заявка на «101», приїжджають сапери, оглядають домоволодіння, і заїжджають уже після огляду і можуть там мешкати. Але там є свої обмеження», — пояснив Віктор Коваленко.

Із початку війни в Золочівської громади загинули 64 мешканці, ще 104 людини отримали поранення. ОТГ постійно обстрілюють. Від обстрілів потерпають села Уди, Червона Зоря, Гур’їв Козачок.

Через небезпеку замінування у Золочівській громаді заборонили відвідувати кладовища у селах Морозова Долина, Леміщине. Як зазначив Віктор Коваленко, територія громади щільно замінована — окупанти за раз випускали по Золочівщині 150 мін.

«От дивіться, Уди. Під’їжджала установка, яка одним таким пострілом «випльовувала» 150 «лепестків» по селу. Просто «виплюнула» 150 мін, і вони розлетілися, попадали по домоволодіннях, на вулицях. І таких було декілька пострілів», — сказав Віктор Коваленко.

Як писав KharkovNEWS.info, у Золочівській громаді розкидані пластикові міни, які не розпізнає металошукач. Такі міни можна зустріти, зокрема, у селах Макарове й Турове. На цих територіях розташовані сільгоспугіддя, однак працювати там небезпечно. 

Джерело

Новости Харькова