Керівники Держпродспоживслужби стягували з харківських бізнесменів «данину»

Затримали чотирьох учасників злочинної групи.

Підприємцям погрожували закриттям бізнесу у разі несплати хабарів.

Співробітники Державного бюро розслідувань затримали керівництво Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області, яке тривалий час вимагало від місцевих підприємців гроші. Учасники злочинної групи залякували підприємців тим, що робитимуть штучні перевірки та застосовуватимуть санкції стосовно їхнього бізнесу, якщо ті не надаватимуть їм хабарі. Про це повідомили у ДБР.

«Встановлено, що керівник Держпродспоживслужби в Харківській області та начальник одного з районних управлінь відомства створили організовану злочинну групу, до якої також залучили працівника служби та цивільну особу. У кожного з учасників була своя роль: від загального керівництва діями групи до пошуку потенційної жертви та обкладання її даниною», — розповіли у Держбюро.

Зокрема,  хабар вимагали від підприємця, який має бізнес із виробництва м’ясної продукції. Він поинен був сплачувати керівництву ГУ Держпродспоживслужби по 30 000 гривень щомісяця. При відмові йому погрожували «чималими проблемами» та закриттям бізнесу.

Усіх чотирьох учасників групи затримали після одержання ними чергового хабаря. У службових приміщеннях та за місцями проживання зловмисників знайшли понад 100 000 доларів і 5000 євро. Учасникам схеми оголосили підозру за ч. 3 ст. 28 і ч. 3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди організованою групою осіб) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Зловмисникам обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі від 800 000 до 1 000 000 гривень.

«Триває досудове слідство та встановлення інших фактів вимагання керівництвом Держпродспоживслужби в Харківській області коштів з підприємців», — зазначили у ДБР.

Як писав KharkovNEWS.info, співробітники Служби безпеки України викрили незаконну схему оформлення інвалідності II або III групи за хабарі. Організувала схему 50-річна співробітниця комунального закладу охорони здоров’я «Обласний центр медико-соціальної експертизи». 

Джерело

Новости Харькова